Logga in

Efter raset för eljobben: ”Vi ser en återhämtning”

Publicerad
30 mar 2020, 07:00

Visst är bokningarna färre än förr. Men Mikael Gumse tycker ändå att det går åt rätt håll för tjänsten elenkelt.se.

elenkelt.se kan kunderna boka eljobb, som utförs av elfirmor anslutna i ett nätverk. Vi ställer fem frågor till Mikael Gumse, som driver tjänsten tillsammans med sonen Isak Gumse.

Läs om andra elektriker i Corona-krisen: ”Det har i princip gått ner till noll”

Hur påverkas ni av coronasituationen?
– Vi ser faktiskt en återhämtning. När epidemin tog fart så minskade bokningarna med runt 70 procent. Men kunderna verkar känna sig lite tryggare igen, och vi får fler och fler bokningar. Nu ligger vi på hälften av normalläget, minst, så det är på väg åt rätt håll, säger Mikael Gumse, som även driver elinstallationsföretaget Gumse Elektriska tillsammans med sin son.

Ok, men det innebär ju nästan en halvering – hur bekymmersam är läget?
– Det kanske låter konstigt, men jag tycker inte att det är så bekymmersamt. Vi har en trygg relation med fasta kunder som återkommer och som rekommenderar oss till andra.

Du ser glaset som halvfullt i stället för halvtomt?
– Det är klart att jag inser situation, och vi följer myndigheternas instruktioner. Men jag vill inte lägga en massa energi på att oroa mig. Istället blickar jag framåt och försöker titta positivt mot våra mål. Det är viktig att ha en plan oavsett hur läget ser ut i dag, säger Mikael Gumse.

Och hur ser planen ut?
– Vi vill utveckla tjänsten och expandera i flera städer. I Göteborg finns det några elfirmor som vill ansluta sig, och vi planerar att hålla en workshop i maj. Även i Stockholm vill fler elfirmor gå med i nätverket. På sistone har säkert 15-20 stycken hört av sig och frågat om vi har jobb, och det beror ju kanske på att de lider av coronaepidemin. Men innan vi ansluter någon vill vi träffa dem, kolla att allt är schysst och att de har bra referenser.

Har du något råd så här i coronatider?
– Jag hoppas att fler tänker som vi och blickar framåt. Om alla bara tänker negativt så riskerar vi en ekonomisk tragedi, säger Mikael Gumse.