Logga in

”Jouren måste alltid funka”

Publicerad
25 mar 2020, 09:16

När strömmen har gått i en villa eller ett rör står och sprutar, då rycker Svanströms El & VVS ut , oavsett om det är coronatider eller ej. Men hur går det praktiskt till att arbeta i privatpersoners hem i virustider i Stockholm?

Efter en liten svacka under torsdag, fredag i förra veckan var jourverksamheten igång som vanligt under helgen för Svanströms El & VVS i Älvsjö.

”Många blev nog chockade över allt som hände förra veckan och alla negativa besked, men utöver det har vi inte märkt någon större skillnad. Möjligen har små eljobb hos privatpersoner minskat lite.”

Håkan Svanström, grundare Svanströms El & VVS.

Andra har det tuffare: Elektriker i Corona-krisen: ”Det har i princip gått ner till noll”

– Många blev nog chockade över allt som hände förra veckan och alla negativa besked, men utöver det har vi inte märkt någon större skillnad. Möjligen har små eljobb hos privatpersoner minskat lite, säger Håkan Svanström, grundare av Svanströms El & VVS.

Han berättar att de följer alla råd från Folkhälsomyndigheten och andra experter om hygien och skyddsutrustning. Exempelvis använder all personal både handskar och munskydd när de är ute på jobb. Vid avloppsrensning måste rörmokarna även ha visir.

– Innan vi åker ut till någon kollar vi alltid om de är friska, och vissa kunder frågar oss om vi är friska och vill att vi använder munskydd. Då går det bra. Jouren måste alltid funka, säger Håkan Svanström.

Mer om jour: Två jourelektriker, två feta räkningar – och två olika utslag i ARN

Två anställda har hittills varit sjuka i något som liknat covid-19. De hade jobbat hemma hos personer som varit utomlands, och insjuknade redan innan Håkan Svanström hört talas om coronaviruset.

– I nuläget måste alla som är snuviga vara hemma. Troligen har de bara vanliga förkylningar, men man vet ju inte eftersom det inte finns något bra test, säger Svanström.

Som läget är nu hör Svanströms El & VVS inte till de företag som känt av den ekonomiska corona-krisen. Verksamheten rullar på i stort sett som vanligt. Men flera av de anställda har respektive som blivit av med sina jobb.

– Det är jättetrist för alla som råkar illa ut. Man får hjälpas åt. Personligen lärde jag mig den hårda vägen under finanskrisen 1994. Numera har jag planerat för en lågkonjunktur. Om en del av verksamheten går lite sämre får man omfördela resurser, säger Håkan Svanström.

Fler tips: 6 råd när kunderna viker

Några problem med att få tag på skyddsutrustning har han inte heller haft, tack vare sponsring från tillverkaren 3M.

– Vi har ett bra lager och är tydliga mot våra anställda att de ska ha på sig all utrustning, säger Håkan Svanström.