Logga in

Elektriker i Corona-krisen: ”Det har i princip gått ner till noll”

Publicerad
23 mar 2020, 14:34

Elinstallatören Mattz Birath testar ett nytt grepp i coronakrisen: presentkort för framtida eltjänster.

En normal vecka får elinstallationsföretaget Hyr-en-timme runt 40 förfrågningar från kunder som vill ha hjälp med mindre eljobb, oftast i hemmet. Och en normal dag har hemsidan ungefär 100 besökare. Men i coronavirusets spår är inget normalt längre.

Stödpaket efter corona: Så fungerar korttidspermitteringar för företag och anställda

Mer om coronaviruset: Krisgrupp ska ge elfirmor snabb hjälp

– Det har i princip gått ner till noll, säger Mattz Birath, som driver företaget.

När Elinstallatören ringer upp är han på väg till en kund, och han har ytterligare ett antal jobb inbokade före påsk. Men det kommer knappt in några nya uppdrag.

På kort sikt är han inte särskilt orolig för företagets överlevnad. Hyr-en-timme är en enskild firma som varken har anställda eller dyra lokalhyror. Men situationen kan bli tuff att hantera för elfirmor med höga fasta kostnader och sämre ekonomi.

Därför vill han tipsa privatpersoner om att stödja lokala hantverkare som har det kämpigt, på samma sätt som folk köper hämtmat för att stötta restauranger. Själv tänker han marknadsföra presentkort på elektrikertjänster, som kan nyttjas framöver när coronaepidemin förhoppningsvis har klingat av.

– Presentkort brukar jag annars bara sälja före jul, som en bra present till moster eller gamla mamma. Men jag ska faktiskt gå ut med dem nu också, säger han.

Samtidigt tycker han att många kunder är mer oroliga än vad som egentligen är nödvändigt för smittoriskens skull.

–  Mediebevakningen är överdriven och okunskapen verkar vara stor. Om man tvättar händerna och håller lite avstånd är det väl ingen fara att släppa in en elektriker. Och kunder som tillhör en riskgrupp kan kanske låta en son eller dotter ta emot mig i dörren och torka av handtagen när jag har gått, säger han.

Hur ser du på risken att själv smittas när du besöker folk i hemmen?

– Jag är inte ett dugg orolig, säger han.

Mattz Birath startade Hyr-en-timme för att komma tillbaka efter en utmattningsdepression för några år sedan. Här kan du läsa om konceptet där han hyr ut sig själv på timbasis – och får kunderna att älska honom.