Logga in

Så här ser jordens energi ut från rymden

Publicerad
11 dec 2019, 10:55
| Uppdaterad
25 feb 2021

Tycker du flygplanet ser litet ut? Då ska du se resten av den här bilden av en gigantisk solenergianläggning. Den och flera andra bilder av energi visas just nu i Skövde. Vi har fått lov att visa dem.

Ärr i jorden. Så har Benjamin Grant beskrivit de satelitbilder som dagligen publiceras på hans Instagramkonto Daily Overview. Nu är Benjamin i Skövde för tredje året i rad där bilderna visas upp för allmänheten. 

”Kaliforniens stöd till vätgas kommer driva ned priset”

Bilderna är vackra men ofta hemska. Det kan vara skogsskövling i Amazonas eller världens största gödselgrop. Hur reagerar folk som bor på de platser ni porträtterar?

– Det är exakt den reaktionen vi är ute efter. Avståndet och abstraktionen dämpar slaget. Vi får ofta mycket positiv feedback på de bilder vi visar. Folk uppskattar att få se sin plats på ett nytt sätt. 

Vätgaskoden visar varför Kalifornien satsar på bränslecellsbilar

Det finns fokus på mänskliga avtryck på jorden i Daily Overviews bilder. Alltifrån stadsplanering, gruvor och ett hav fullt av oljetankrar. Men då och då kommenterar kontot  också aktuella händelser. Vulkanen norr om Nya Zeeland vars utbrott dödat minst fem människor visades till exempel upp i måndagens post på Instagram.

– Ibland är det möjligt för satellitföretagen att få fram en bild några dagar efter en händelse. Folk uppskattar den sortens aktualitet. Och när folk får en känsla för skala är det ett konstruktivt bidrag. 

Benjamin Grant höll ett föredrag för 300 studenter. Och nu visas bilderna för allmänheten på torget i Skövde, en uställning som är öppen för alla. 

Blixtsnabb digital brytare blev årets innovation

– Första året hade vi utställningen i Hjo, förra året i Granvik och i år i Skövde. Det är min favoritutställning för att de har belyst bilderna så coolt. Det går att se den närsomhelst på dygnet vilket är bra här när det är så mörkt. Det är också coolt att vi har ett fokus på energi. Vi visa upp olja, gas, sol, vind, alla energikällor med både för och nackdelar.

Utställningen sponsras av bland annat av elinstallationsföretaget Elektrobyrån. Christoffer Olbrich, vd och en av de nya ägarna som köpte det anrika bolaget i januari vill visa upp företaget för Skövdeborna och tycker att utställningen är ett bra sätt. 

“Jag är övertygad om att stirlingmotorn kommer igen”

– Utställningen har en häftig historia att berätta. Det är vackra bilder som visar att det går åt fel och att vi måste ta bättre hand om jorden. Jag har gått dit med mina barn och den är en ögonöppnare.

Vad ger det er att sponsra en utställning?

– Vi vill komma ut i Skövde och visa att vi kan hjälpa kunder att energieffektivisera och spara på miljön. Det kan handla om att installera solpaneler eller hjälpa lokala industrier med att sänka belysningskostnaden. Vi vill vara ett företag som man förknippar med miljöhänsyn och socialt ansvarstagande.

Vad är så magiskt med Plejd?