Logga in

Fick 400 volt i uttagen – får rätt mot elbolaget

Publicerad
5 jun 2019, 09:51

Vägguttag rök, lampor small och elektronisk utrustning för tiotusentals kronor förstördes när paret fick 400 volt rakt in i uttagen. Nu får de rätt mot Skelleftekraft.

I januari berättade Elinstallatören om ett ovanligt elfel som plötsligt drabbade Kurt-Åke och Marie Holmqvist i byn Kattistjärn i Västerbotten. Så här beskrev Kurt Åke Holmqvists händelsen.

– Det rök och slog gnistor ur vägguttagen och lampor small. Vi slängde oss ner på golven och drog ur alla kontakter, och släckte alla lampor.

Läs mer:  Så lätt felkopplas ”norska spisdonet”

När han sedan kollade luftledningen mellan transformatorn och upptäckte han att en gran hade fallit över kabeln. Elleverantören Skellefteå Krafts reparatörer kom till platsen och konstaterade att huvudnolledaren hade gått av och att paret hade fått 400 volt i vägguttagen istället för 230.

Det resulterade i att en mängd hemelektronik skadades, däribland skrivaren, routern, TV:n och köksfläkten. De skadorna tyckte paret Holmqvist att Skelleftekraft skulle stå för, medan elbolaget hänvisade till försäkringsbolaget. Då gjorde paret Holmqvist en anmälan till Allmäna reklamationsnämnden, ARN, som nu har fattat sitt beslut. Rekommendationen lyder att Skellefteå kraft ska betala 25 000 kronor till makarna Holmqvist. Det rapporterar Norran, som även återger hur ARN hänvisar till en formulering i Elsäkerhetslaget: ”Om en person- eller sakskada orsakas av säkerhetsbrist i el som satts i omlopp från en elektrisk anläggning med egen generator eller transformator, ska anläggningens innehavare ersätta skadan.”

Läs mer: ”Alla elektriker” vet väl att fasskenan ska monteras på ovansidan…?

Det rekommenderade beloppet är betydligt mindre än de 75 000 kronor som paret hade begärt. Men de tog ändå emot beskedet med glädje, enligt Norran.

– Framförallt behöver vi inte börja om med försäkringsbolaget. Det känns himla skönt att slippa det jobbet, säger Marie Holmqvist till tidningen.