Logga in

Böter för elolycka med svåra brännskador

Publicerad
24 okt 2018, 09:11

Ledningen var spänningssatt när mannen började montera ner transformatorn. Nu får två företag böter för olyckan som gav livshotande skador.

Olyckan inträffade i mitten av maj 2015 i Örtorp i Uddevalla kommun. Elledningar skulle raseras i ett av Vattenfall Services Nordics projekt. När en man inleder arbetet med att demontera en transformator råkar han komma i kontakt med en ledning. Den visar sig vara spänningssatt, och mannen drabbas av en allvarlig strömgenomgång som ger livshotande skador.

Läs mer: Montör nära klippa spänningssatt kabel

Stora delar av hans kropp brännskadades – nacken, höger öra, vänster hand, båda låren och vänster knä. Manen överlevde, men fick både ärrbildningar och smärtbesvär som riskerar att bli bestående i vänster hand.

Nu har Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål beslutat om att två företag ska betala sammanlagt 800 000 kronor i företagsbot: Vattenfall Eldistribution som äger elnätet och Vattenfall Services Nordic som ansvarade för arbetet.

Läs mer: Elfelen som fick Elsäkerhetsverket att klippa strömmen

Enligt kammaråklagaren har företagen åsidosatt det ansvar de enligt arbetsmiljölagen har att förebygga olycka. De har varit oaktsamma eftersom de varken såg till att arbetet kunde göras i spänningslöshet eller säkerställde att mannen hade tillräcklig information för att utföra arbetet riskfritt. De båda företagen ska därför betala 400 000 kronor vardera.

Läs mer: Elfelen bakom elbilsladdningen som brände ner huset