Logga in

Dödsolyckan i Örnsköldsvik: ”Det finns ingenting att skylla på”

Publicerad
7 maj 2020, 06:00
| Uppdaterad
3 feb 2021

Elsäkerhetsexperten Fredrik Byström Sjödin är starkt kritisk till att den dödliga elolyckan förra måndagen ens kunde ske. ”Om det är någon typ av arbetsplatsolycka som borde vara utrotad vid det här laget är det den här sorten.”

Olyckan förra måndagen inträffade när två linjemontörer anställda vid en entreprenör utförde arbeten på en kraftledning utanför Örnsköldsvik. De båda männen arbetade från varsin traktorkorg när olyckan inträffade.

– En av dem hör sin kamrat skrika till och han beskrev för polisen att kamraten föll ihop i sin korg. Han sänker ner sig själv och kompisen och kallar på ambulans och utför hjärt-lungräddning. Ambulansen kommer dit efter 20 minuter men mannen konstaterades död när de kom in på sjukhuset.

Det berättar Christer Jarlås, åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål som leder förundersökningen.

Första artikeln om olyckan:
Man i 30-årsåldern omkom i elolycka

Elsäkerhetsexperten Fredrik Byström Sjödin, på Installatörsföretagen, är starkt kritiskt till att olyckan, som han beskriver som en typisk skyliftolycka, ens kunde ske.

– Det finns ingenting att skylla på. Det regelverk som finns för att förebygga den här sortens  olyckor har funnits i årtionden. Alla som gör den här sortens arbeten måste gå igenom samma utbildning. 

”Är man i den situationen då kan man inte åka upp i skyliften innan det problemet är löst.”

Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen.

Vad kan ligga bakom olyckan?

– Det tyder på att det är rent slarv i det förebyggande arbetet. Det går inte att skylla på att folk inte känner till reglerna eftersom de bygger på en europeisk standard som funnits länge. Om det är någon typ av arbetsplatsolycka som borde vara utrotad vid det här laget så är det den här sorten, säger Fredrik Byström Sjödin.

Enligt en källa som vill vara anonym handlade arbetet om nybyggnation nära en korsande 400 kV-ledning och att det förekom induktion som spänningssatte den ledning man arbetade på. Det skulle råda svåra jordningsförhållanden på grund av många bergsstolpar.

Hur kommenterar du den här uppgiften? 

– Om du har en spänningssatt kraftledning nära en annan ledning som inte är spänningssatt så får du en spänning i den ledningen via induktion via luften. Det här måste man jorda bort. Är det problem att jorda finns det metoder för att lösa det. Det går aldrig att skylla på att det inte går att jorda. Är man i den situationen kan man inte åka upp i skyliften innan det problemet är löst, säger Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen. 

Vi har för den här artikeln sökt linjemontageföretaget som utförde arbetena för en kommentar men inte fått något svar.