Logga in

Elinspektör: ”Utgör en potentiell dödsolycka”

Publicerad
12 mar 2019, 15:02

Bilden på gamla Semko 17-don engagerar stort i Facebook-gruppen Elfel. Knäckfrågan är om donen måste bytas ut, eller om det handlar om en rekommendation.

Donen som visas på bilden sitter i en äldre industrilokal. Den huvudsakliga frågan som väcks i Facebookgruppen Elfel är om installationen kan vara kvar, eller om den är olaglig och måste bytas ut?

Läs mer: 40-årig skarvsladd inte smartaste valet?

Flera av de cirka 140 personer som kommenterat installationen menar att den är laglig och kan vara kvar. Det finns också varianter av Semko 17-don med hölje av plast som är något säkrare än metallhölje, menar vissa. En kommentator tycker att det gamla donet med fördel kan användas ibland:

”När man kör en elsvets drar den väldigt mycket ström och alltför ofta brinner vanliga CEE-don ihop… Att byta till större CEE-don innebär ofta att svetsen måste göras om och att uppsäkring i centralen måste ske. En gammal Semko 17 med plasthölje i en hörna av garaget kan vara lösningen om man inte vill köpa ny svets.”

– Så länge anläggningen är säker måste man inte ändra i den, men vi rekommenderar starkt att man byter ut eventuella Semko 17-don som finns kvar.

Läs mer: ”Kan ha varit fel på laddaren men att det märktes först nu”

Men många varnar också för att den här typen av anslutningsdon kan bli riktigt farliga. Donen har orsakat dödsolyckor, och därför förbjöds försäljningen av dessa så kallade ”handskar” med metallhölje år 1992. Det gäller även second hand-försäljning, uthyrning och annat tillhandahållande. Inte heller reservdelar till donen får säljas.

”Korrosion kan medföra att höljet i metall blir spänningssatt, vilket kan göra det livsfarligt att använda ett så kallat Semko 17-don. Om det fortfarande finns kvar installerat i en anläggning eller sitter på någon produkt bör det bytas ut mot nya anslutningsdon av CEE-utförande” skriver Elsäkerhetsverket på sin hemsida.

Läs också: Vet du vilka de fem vanligaste elfelen är?

– Så länge anläggningen är säker måste man inte ändra i den, men vi rekommenderar starkt att man byter ut eventuella Semko 17-don som finns kvar. Anledningen till att donet förbjöds 1992 var att det hade skett ett antal dödsolyckor, säger Katarina Olofsson, inspektör hos Elsäkerhetsverket.

– Man bör även ta i beaktande att material, till exempel gummi och plast, åldras.

I vilka sammanhang SKA donen bytas ut?

– Om man misstänker att de inte längre uppfyller säkerhetskraven eller om de börjar bli slitna. Man bör även ta i beaktande att material, till exempel gummi och plast, åldras.

Läs mer: Här förbjuds hyresgästerna ladda elbilar i motorvärmaruttag

När rekommenderar ni att det görs?

– Genast. Dessa don utgör en potentiell dödsolycka.

Finns några särskilda faktorer som kan påverka säkerheten?

– Vi tycker som sagt att man ska byta ut dem genast överallt. Även om de ser hela och rena ut så är det nog hög tid att byta ut dem med tanke på hur länge sedan de förbjöds.