Logga in

50 interna rapporter varnade för risker i anläggning där 21-årig elektriker dog

Publicerad
3 dec 2018, 15:38

Den 14 augusti skulle den 21-åriga elektrikern börja sitt nya jobb som lärare, i stället blev det dagen då hon begravdes.

Det var den 27 juli i år som den 21-åriga elektrikern dödsstörtade på LKABs pelletsverk i Svappavaara när en gallerdurk gav vika. Hon och en kollega gick flera gånger över samma durkgolv. På tredje vändan hörde kollegan, som gick framför henne, ett skrik i radiokåporna. När han vänder sig om är 21-åringen borta. Hon har fallit 78 meter.

Läs mer: Arbetarna vägrade jobba i gruvan

– Jag går fram till hålet och då får man ju som en klump i magen när jag ser vad som hänt. Hon ligger illa skadad på ett transportband, det berättar den förolyckade elektrikerns kollega i P1-programmet Kaliber.

21-årigen flygs med livshotade skador till Umeå där hon senare avlider.

Fallolcykor: Flest skador efter fall

Kalibers reportage, varav första delen publicerades i dag, fokuserar på hur olyckan kunde hända. I media har tidigare 13 interna säkerhetsrapporter figurerat, men radioprogramet har fått tag i 80 interna rapporter varav 50 av dem fokuserar på det sinterverk i Svappavaara där dödsolyckan inträffade.

Bravida ser tydliga mönster i fall från hög höjd

Den rapport som Sweco gjorde åt LKAB på olycksområdet under hösten 2017 visar att hela området runt om olycksplatsen var drabbat av omfattande korrosion i gångbrygga och bärverk. Sweco graderade området med en 1:a som innebär att omedelbar åtgärd behövs.

Hör LKAB:s vd svara om olyckan och de många riskrapporterna i P1 Kaliber här.