Logga in

Utförde elarbete utan behörighet – kunde ha orsakat brand

Publicerad
9 feb 2021, 15:41

Tre män som uppgav att de var behöriga elektriker drog om elen i en kolonistuga i Ystad. Vid kontroll hos Elsäkerhetsverket visade det sig att ingen av männen hade behörighet, och deras arbete var livsfarligt.

De tre männen anlitades av kolonistugans ägare, en kvinna i Ystad, i början av november förra året. Elarbeten utfördes fram till mitten av december, skriver Ystads Allehanda. Männen hade uppgett att de var behöriga elektriker och drog bland annat om elkablarna i byggnaden.

Men något gjorde att kvinnan kände att det inte stämde, och hon misstänkte att en av männen kanske inte var behörig att utföra den typen av arbeten. Hon kontaktade Elsäkerhetsverket och fick då veta att ingen av männen hade behörighet.

Viktigt att kunna reglerna: Hur ofta måste jag repetera elinstallationsreglerna?

Elsäkerhetsexperten: Listigt sätt att stoppa hemmapularna

En riktig elektriker kom sedan för att kontrollera stugan och konstaterade då att arbetet som utförts kunde innebära livsfara. Bland annat hade männen dragit elkablar genom stugans isolering, vilket hade kunnat leda till en brand.

De tre männen som påstod sig vara elektriker har nu polisanmälts och misstänks för brott mot ellagen.