Logga in

Spänningsprovare passar inte i de nya lamputtagen

Publicerad
20 nov 2018, 06:00

Om fem månader måste alla don för taklampor i nya anläggningar följa standarden DCL. Men när donen väl är på plats passar inte de allra flesta spänningsmätarna på marknaden i uttagen.

Den nya standarden för taklampor gäller skarpt från 1 april nästa år, efter en övergångsperiod på tio år. Men det finns fortfarande frågetecken kring den praktiska hanteringen, visar kommentarer i Facebook-gruppen Inget elfel, men…

”Man ska inte behöva trolla för att mäta i standarduttag. Det känns inte bra och inte så elsäkert.”

Göran Erman, elinstallatör i Borås

– Jag testade min spänningsprovare i ett nytt DCL-uttag och den passade inte alls. Hålen i uttaget är för små, säger Göran Erman, elinstallatör i Borås.

Läs mer: Har du koll på nya lamplagen?

Han är inte ensam om att ha stött på problemet. Även en installatör i Frösön menar att det är svårt att kontrollmäta 230 Volt och jord på plats. Han berättar att han löst problemet genom att använda en lamppropp där han satt så kallade u-båtar (en sorts adapter) på ledarna och mäter mot dessa.

Göran Erman håller med om att man kan göra på det sättet, men tycker samtidigt att det är märkligt att behöva tillverka egna mätinstrument.

– Man ska inte behöva trolla för att mäta i standarduttag. Det känns inte bra och inte så elsäkert, säger han och tillägger att det borde vara en standard-grej att veta hur man ska mäta.

”Vi rekommenderar att inte göra egna lösningar, då de tenderar att vara mindre säkra för användaren.”

Katarina Olofsson, inspektör hos Elsäkerhetsverket

Ingvar Eriksson, ingenjör hos Svensk Elstandard, har inte hört talas om problemet tidigare och tror inte att det är så stort.

– De gånger du ska in och mäta antar jag att du även ska montera bort uttaget. Då kan du lika gärna spänningsprova på plintarna i uttaget, säger han.

Läs mer: Hur har Flukes återkallelse påverkat dig?

Elsäkerhetsverket rekommenderar installatörer att skaffa nya probar till sina instrument, som passar i DCL-uttagen.

– Vi rekommenderar att inte göra egna lösningar, då de tenderar att vara mindre säkra för användaren, säger Katarina Olofsson, inspektör hos Elsäkerhetsverket.

Hon menar också att det är marknaden som ska ta fram och erbjuda de instrument som krävs, vilket styrs av efterfrågan. Om efterfrågan är låg kan det dröja innan nya mätinstrument finns tillgängliga.

En tillverkare av mätinstrument, som vill vara anonym, berättar att nya probspetsar som passar DCL är på gång. Ingen vet dock i dagsläget när de kommer att bli tillgängliga.

Läs mer: Den (o)farliga hushållselen

Tillsvidare verkar adaptrar vara lösningen för den installatör som vill spänningsprova i ett färdigmonterat DCL-don. En inte helt optimal lösning, menar vissa.

”Lite trist att behöva ha en massa adaptrar” lyder en kommentar i Facebook-gruppen. ”Kan man inte mäta i uttagen är det absolut inte elsäkert” lyder en annan.

– Många adaptrar medför ett moment där säkerheten kan ifrågasättas. Jag kan inte generellt säga om detta är en bra lösning, säger Ingvar Eriksson hos Svensk Elstandard.

ARTIKELN ÄR UPPDATERAD. I en tidigare version fanns ett felaktigt exempel med om att petskyddade uttag inte heller går att spänningsmäta.