Logga in

Därför är det rätt med lärlingsprogram för kvinnor

Publicerad
15 nov 2018, 09:17

JM drog i gång sitt initiativ i somras och nu hakar Skanska på med ett eget lärlingsprogram. Kvinnorna som går det får 26 000 kronor i lön från dag ett. Innan du ropar om orättvisor – skaffa dig koll på läget!

Det blir inte fler kvinnliga elektriker. Bara två procent av yrkeskåren är kvinnor och trots att Sverige är världens mest jämställda land syns ingen förändring vid horisonten. El- och energiprogrammet är nu gymnasiets största yrkesprogram. Men av 4 000 elever som antogs i höst var bara 4 procent tjejer. Och alla de 165 tjejerna kommer inte att gå klart. Yrkesprogramsutredningen som kom för tre år sedan visade att de tjejer som väl går på utbildningen har att förhålla sig till machokultur från dag 1. Att så få tjejer söker sig till och tar sig genom utbildningen är något förstärks av sig självt då många som söker till gymnasiet avskräcks av tanken på att i tre år vara ensam tjej i en hel klass med tonårskillar.

Branschen om sexismen på studentflaken: ”Vi skulle aldrig tolerera den sortens åsikter”

Många branschföreträdare vill att fler kvinnor söker sig till elektrikeryrket. Inte bara för att installationsbranschen ville anställa 10 000 nya personer redan i går. Det finns många värden i en blandad arbetsplats.

Men det gångna året har branschen inte varit den bästa reklampelaren för sig själv. Minns ni Pauline vars lärare sa åt henne att skippa praktiken för att företagen ändå inte vill ha kvinnor? Eller Juliana som fick höra från arbetsförmedlaren att det var tusen killar före henne i kön till elutbildningen och att hon skulle välja något annat? Och läste ni om de stora löneskillnaderna mellan män och kvinnor bland elektriker?

Yrkeslärarna på EE: ”Krävs mycket för att nå fram till killar mitt i puberteten”

Jag tror inte någon sagt det bättre än Karro Dahl, som själv utsattes för grovt sexistiskt klotter: ”Det räcker inte att bara vänta på att få in fler kvinnor i branschen”. Någon behöver också göra något. Men hur stoppar man ett självspelande piano som spelar fel låt? Hur ska branschen med trovärdighet kunna säga att alla är välkomna när den är homogen?

På byggsidan har det senaste året startats tre olika lärlingsprogram för kvinnor rapporterar tidningen Byggnadsarbetaren. Hentverkarna startades av Ikano Bostad för ett år sedan och ska ge fler kvinnliga snickare. Byggföretaget JM drog i somras i gång ett lärlingsprogram för kvinnor inom yrken inom bygg och anläggning. Senast i raden är Skanska som i mars startar lärlingsutbildning för 12 kvinnor. Redan har de fått ett 40-tal sökande.

Än finns inget lärlingsprogram specifikt för kvinnor som vill bli elektriker. Det borde det göra.

Svårt att yrkesväxla: ”Jag får samtal varje vecka av folk som vill bli elektriker”