Logga in

”Nu har de visat upp sig för hela Uddevalla – alla vet vilka de är”

Publicerad
21 jun 2018, 10:57

Det sexistiska studentflaket i Uddevalla blev en riksnyhet samtidigt som studenterna börjar på sommarjobb och lärlingsplatser i installationsbranschen. Händelsen sätter fingret på en av elteknikbranschens stora utmaningar.

– Står du på Hamngatan som 14-årig tjej, får se flaket med det budskapet och det står ett gäng killar och kastar öl efter tjejerna … Det är inte den bästa reklam för att locka tjejer till branschen. Tyvärr, där fick vi ingen draghjälp i år.

Tony Andersson.Tony Andersson, avdelningschef för Midroc Electro i Uddevalla står utanför ett nybygge på Norra hamngatan där de olika byggdisciplinerna myllrar runt och fixar det sista på huset som ska vara klart om någon vecka.

Läs mer: Karolina Dahl vågar säga ifrån

Precis här, med träden längs Bäveån som en vacker sommarfond, passerade studentflaken från Uddevalla gymnasium. När 22-åriga Johanna Swartswe såg det grova kvinnofientliga budskapet på el- och energiprogrammets flak blev hon så upprörd att hon skakade. På mobilfilmen som hennes syster Linnea gjorde syns när hon går fram och spottar framför flaket. Elkillarna som festar på lastbilsflaket skrek till henne ”dra din fitta i grus”. Samma killar tar nu två veckor senare sina första trevande steg in i installationsbranschen som sommarjobbare och lärlingar.

I hissen i nybygget på Norra hamngatan konstaterar Tony Andersson nöjt att det åtminstone inte är något klotter där. Hans avdelning på Midroc Electro ska inte vara någon machobastion. Han vill att personalen ska spegla samhället för att göra bra affärer genom att förstå sina kunder. För hans anställda råder nolltolerans mot sexism i alla former.

Läs också: ”Krävs mycket för att nå fram till killar mitt i puberteten”

– Vi har kvinnlig personal och skulle aldrig tolerera det som stod på studentflaket varken i tal, skrift eller som något man uttrycker i sociala medier. Skulle något liknande uppdagas har vi ett korrigerande samtal. Och hjälper inte det är den här sortens kränkningar skäl för uppsägning.

– Vi har kvinnlig personal och skulle aldrig tolerera det som stod på studentflaket varken i tal, skrift eller som något man uttrycker i sociala medier.

Tony Andersson, avdelningschef för Midroc Electro i Uddevalla

Han får uppbackning av Andreas Lång, på Peab som är platschef för bygget på Norra hamngatan.

Lärarkämpe: Amanda vill vaccinera eleverna mot machokultur

Andreas Lång.– I dag är det ett stort fokus på uppförande. Alla former av kränkningar på grund av kön, läggning och etnicitet är skäl för uppsägning. Vi vill skapa en arbetsplats där alla ska känna sig trygga och välkomna. Jag säger alltid till praktikanter och nya på arbetsplatsen att de ska komma direkt till mig ifall de upplever kränkande behandling.  

Uddevalla i mitten av juni är lugnt på gränsen till sömnigt. Men företagen i elinstallationsbranschen har fullt upp med alla projekt som ska hinnas med innan sommarledigheten. Vd:n för ett stort lokalt elinstallationsföretag var på Norra hamngatan för att hans dotter tog studenten. ”Jag reagerade över budskapet. Det där är inte okej! Jag hoppas att de lärt sig en läxa”, säger vd:n. Alla vi ringer runt till har om inte sett så åtminstone hört talas om händelsen.

Läs också: ”Vi har inte råd att tappa kvinnorna”

– Jag var uppe på en grossist i går och och mötte en av killarna i dörren, men han försvann snabbt ut igen. De skäms nu.

– Jag var uppe på en grossist i går och och mötte en av killarna i dörren, men han försvann snabbt ut igen. De skäms nu.

Kurt-Åke Karlsson.Kurt-Åke Karlsson är lärare på el- och energiprogrammet på Uddevalla gymnasium. När hans elever höll på att fästa lakanet med texten ”Dra fiffin i grus, vi drar el i h*rhus” vid lastbilens sida fick han en varning från en elev i klassen som var emot budskapet.

Budskapet inspirerat från ett flak i Uppsala från förra året, se Elstudion om det här

– Jag frågade eleverna om det var med den här nivån de ville visa upp sig. Jag trodde nog att de skulle lyssna, men nu är vi här …

Killen som var emot budskapet vill inte bli intervjuad, men berättar via Facebooks chatfunktion Messenger att han förstod att det skulle ge skolan dåligt rykte och hamna i tidningen, men att ingen annan i klassen trodde honom. ”90 procent ångrar det nu, men ingen utom jag trodde att det skulle hamna i tidningen”.

Läs också: Praktik ingen idé för Pauline – skulle inte få eljobb ändå

På Facebook är det många som kommenterar Elinstallatörens artikel där vi intervjuar Linnea Swartswe, Johannas syster och den som filmade flaket och händelsen. Flera skriver att de inte vill ha det företag som anställt killarna på flaket hemma hos sig på service.

– Nu har de visat upp sig för hela Uddevalla. Alla vet vilka de är. Jag förstår om de är lite svettiga i pannan en tid framöver när de är ute och sommarjobbar eller kanske har fått anställning. Jag skulle nog känna en liten klump i magen till det här har blåst över, säger Tony Andersson på Midroc Electro.

Läs mer: Kvinnliga elektriker –ingen självklarhet

– Nu har de visat upp sig för hela Uddevalla. Alla vet vilka de är. Jag förstår om de är lite svettiga i pannan en tid framöver när de är ute och sommarjobbar eller kanske har fått anställning.

En fråga jag har med mig till Uddevalla är hur det här överhuvudtaget kunde hända. Vad är det för värdegrund som förmedlas i skolan egentligen?

– Hade du frågat för några månader sedan hade jag sagt att vi har en jättebra värdegrund. Vi har jättesnygga pärmar där det står precis vad som gäller, säger Kurt-Åke Karlsson och fortsätter:

– När det här händer blir jag uppriktigt sagt ledsen. Det är ju inte bara elektriker som ska kunna installera el vi utbildar i tre år utan hela människor.

Läs också: “Privilegierade vita män hör av sig och förstår inte problemet”

Kurt-Åke Karlsson låter lite uppgiven. Han har kommit för att träffa Tony Andersson och Andreas Lång på Peabs bygge på Hamngatan.

– Det har hänt otroligt mycket på byggena sedan jag var ute och jobbade för 20 år sedan. Det skulle göra stor skillnad om Tony kunde komma till skolan och berätta. Inte bara om vad som är skäl för uppsägning utan om vad som gör en elektriker anställningsbar i dag, säger Kurt-Åke Karlsson.