Logga in

Grattis Elin – första kvinnan någonsin i Elektrikernas förbundsstyrelse

Publicerad
11 jun 2018, 16:00

Hallå där Elin Gustafsson Fagerlind som precis har blivit invald i Elektrikernas förbundsstyrelse!

Du är den första kvinnan någonsin i Elektrikernas förbundsstyrelse! Är inte det helt sjukt?

– Jo, det är ett mansdominerat förbund, men det borde ha funnits kvinnor före mig som borde ha tagit sig dit, så det var på tiden. Det har funnits kvinnliga suppleanter, men de har inte heller varit så många.

Läs intervjun med ytterligare en stark kvinna i branschen: Karolina Dahl

Hur känns det?

– Väldigt spännande och roligt att ha blivit invald, jag ser framemot det första mötet i morgon!

Hur tänker du dra nytta av din nya roll?

– Dels tänker jag försöka fokusera på jämställdhet och kvinnofrågor när det blir lite för gubbigt. Men jag tänker ju också jobba för förbundets bästa. Jag är ju precis nyvald, så jag vet inte helt och hållet vad detta kommer att innebära, men det som jag brinner för är jämställdhet.

Läs mer: Amanda vill vaccinera eleverna mot machokultur

– Jag tänker försöka fokusera på jämställdhet och kvinnofrågor när det blir lite för gubbigt. Men jag tänker ju också jobba för förbundets bästa.

Bästa sättet få upp jämställdhet på agendan?

– Att inte ge upp och fortsätta kämpa. Om det inte funkar första gången så kanske andra gången, fortsätta att försöka.

– Man måste våga prata om det på ett sätt så att man inte skuldbelägger, så att alla känner att de vill vara en del av det man vill åstadkomma. Skuldbelägger man kommer personen kommer aldrig att vilja lyssna, det bara ett hot mot dem. Man får lägga fram det som “Du kanske kan hjälpa oss, kan vi göra såhär i stället” och, inte trampa någon på tårna.

Läs också: ”Krävs mycket för att nå fram till killar mitt i puberteten”

Vad möter du för reaktioner?

– Uteslutande positivt, jättekul! Och förutom att jag är den första kvinnan är det många som säger att de tror att jag kommer att göra ett jättebra jobb.

Hur kan det blir fler kvinnor i förbundsstyrelsen?

– Att fler vågar ta steget, vi har många kvinnor som är bra kandidater. Och att folk runtomkring som ser duktiga kvinnor frågar om de skulle vara intresserade och nominerar dem.

Läs mer: Praktik ingen idé för Pauline – skulle inte få eljobb ändå

– Folk runtomkring som ser duktiga kvinnor; fråga om de skulle vara intresserade och nominera dem.

Vad är din drivkraft?

– Ja, det är ju jämställdheten, inte bara i branschen utan också i samhället. Alla är verkligen lika mycket värda! Jag har med mig det här med allas lika värde hemifrån. Min pappa har sedan jag var liten jobbat på Män för jämställdhet som jobbar mot mäns våld i nära relationer, hur man ska jobba med de negativa mansnormerna, att det är män som måste göra förändringar. Jag har alltid känt att “klart jag kan göra vadsomhelst, jag måste inte vara styrd av roller”.

Upprop mot sexism: ”Privilegierade vita män hör av sig och förstår inte problemet”

Hur kommer det sig att du blev elektriker?

På en tekniklektion i sjuan skulle vi koppla ihop stickproppen med lampknappen och lamphållaren. Jag hade hjälpt pappa att byta stickpropp, så jag var lite van och tyckte det var kul. Och läraren såg att jag tyckte det, och hon frågade ”Men du kanske skulle bli elektriker då?” Det var så bra att hon ställde den frågan, hade hon inte gjort det hade jag nog inte kommit på det.