Logga in

Dödsolyckan inträffade under rutinåtgärd

Publicerad
16 okt 2018, 06:00

”Jag skulle säga att han var erfaren.” Ronny Hjalmarsson, enhetschef på Vattenfall Construction Services berättar om elkraftteknikern som dog i förra veckans olycka i Kiruna.

– Det har funnits bra beskrivningar av hur arbetet ska göras. Men något har gått snett och den här teknikern har fått ström genom kroppen.

”Det finns ett antal barriärer enligt ESA: det är frånkoppling av ström, jordning och spänningsprovning.”

Ronny Hjalmarsson, enhetschef på Vattenfall Construction Services.

Det säger Ronny Hjalmarsson, enhetschef på Vattenfall Construction Services om onsdagens strömgenomgångsolycka i Kurravaara, strax norr om Kiruna, som ledde till att en 25-årig elkraftstekniker avled.

Arbetet med ledningen var rutinartat. Likt många kraftbolag arbetar Vattenfall med uppgraderingar av elnätet och i det här fallet handlade det om utbyte av nätstationens transformator.

– Innan har går upp ska det vara bortkopplat. Det finns ett antal barriärer enligt ESA: det är frånkoppling av ström, jordning och spänningsprovning. Vi ska inte ge oss in i spekulation, men på något sätt har man missat. Vad som gått snett får utredningen visa, säger Ronny Hjalmarsson.

Den avlidne elkraftsteknikern blev 25 år gammal, han har arbetat åt Vattenfall en tid och åt ett annat företag med liknande arbetsuppgifter.

– Jag skulle säga att han var erfaren, säger Ronny Hjalmarsson.

Arbetet stoppades omedelbart efter olyckan och krishanteringsåtgärder med enskilda samtal och i grupp har erbjudits.

– Vi har haft jourhavande präst, sjuksköterskor och vi har hanterat den akuta fasen med medarbetarna på ett bra sätt. Det som hänt är otroligt tragiskt. Vi har riktlinjer och instruktioner som gör att det här inte ska kunna hända. Det känns jättetråkigt att det ändå har hänt, säger Ronny Hjalmarsson.