Logga in

Arbetslaget bevittnade dödsolyckan

Publicerad
11 okt 2018, 11:28

Mannen hade säkrat sig uppe i en stolpe för arbete på en transformator när han drabbades av strömgenomgång. ”Det är med sorg och förstämning jag tar del av denna tragiska olyckshändelse”, säger Vattenfall Services vd Magnus Hall.

Den avlidna 25-åriga elektrikern var anställd på Vattenfall Services och utförde arbete på en högspänningstransformator i Kurravaara utanför Kiruna. Vattenfall uppger att det var ett rutinuppdrag.

”Han hade klättrat upp och säkrat sig kring en stolpe och klivit ut på en plattform och påbörjat arbete med att ta av porslinslock på en transformator när olyckan inträffade.”

Åse Schoultz, förundersökningsledare.

Förundersökningsledare Åse Schoultz, kammaråklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål beskriver olyckan.

– Han hade klättrat upp och säkrat sig kring en stolpe och klivit ut på en plattform och påbörjat arbete med att ta av porslinslock på en transformator när olyckan inträffade, säger Åse Schoultz.

Initiala förhör har hållits med mannens kolleger i arbetslaget som chockades av händelsen.
– Det är totalt fyra i arbetslaget, jag kan inte säga om alla bevittnade olyckan. Han hängde i sin sele och de försökte omgående få ner honom. De säkrade av och försökte hjälpa honom till räddningstjänsten kom, säger Åse Schoultz.

Mannen fördes med ambulans till Kiruna Sjukhus där han vårdades, men hans liv gick inte att rädda. De anhöriga har underrättats.

Vad händer nu?

– Nu ska jag få kontakt med utredaren. Vi kommer undersöka vilken arbetsinstruktion, vilka rutiner och kompetens som fanns, säger Åse Schoultz.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs att de var 7 i arbetslaget och att den skadade elektrikern fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. De var 4, varav den skadade var en av dem. Dessutom stannade en förbipasserade person. Den skadade hämtades med ambulans.