Logga in

Kompetensbristen värre nu än i början av året

Publicerad
24 sep 2018, 10:18

Husbyggnationen avmattas men för installationsbranschen har rekryteringssituationen förvärrats. 9 av 10 företag i Industrifaktas mätning har stort personalbehov. Bristen gäller inte bara montörer.

PRESSMEDDELANDE FRÅN INDUSTRIFAKTA:

Det råder rekordstor brist på flera sorters kompetenser inom installationsintensiva sektorer på byggmarknaden. Enligt analysföretaget Industrifaktas löpande mätning av rekryteringsbehov har omkring 9 av 10 företag stora behov att hitta rätt sorts personal och det gäller inte bara montörer utan även tjänstemän.

Krönika: Ge fler chans att sadla om

Mätningen i augusti visar på kraftigt ökade svårigheter jämfört med situationen i början på året. En viktig anledning till den växande efterfrågan är enligt Industrifakta de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna, som har ökat under flera år och som troligen nådde sin topp 2017.

De tekniska montörerna och installatörerna, som kommer in i ett senare skede av byggprocessen, påverkas därför starkt av föregående års ökning av byggstartade projekt. Trenden kan dock ha vänt.

Enligt Industrifakta har det påbörjade husbyggandet 2018 redan fallit tillbaka och minskningen väntas fortsätta under både 2019 och 2020. Samtidigt växer volymen löpande underhåll, vilket kan betyda att rekryteringsproblemen kan fortsätta att vara besvärande även under de närmaste två åren.

De vill förändra branschen för att få in också kvinnorna