Logga in

Succéförsäljning för batteridriven skruvmejsel

Publicerad
8 jun 2018, 09:16

Intresset var enormt när vi rapporterade om Wihas elmotordrivna skruvmejsel SpeedE. “Jag har jobbat med försäljning av verktyg sedan 1985 och aldrig sett något liknande” säger Sven Sjödin på Wiha som fortfarande ligger 7 veckor efter med leveranserna.

Redan när Elinstallatören besöker Light+Building, Europas största mässa för elinstallation, hade Wiha sålt slut på de 10 000 exemplar av den nya SpeedE-mejseln som producerats. De gick åt på en annan branschmässa i Köln två veckor innan Frankfurtmässan. Totalt har bolaget sålt mellan 50 000–60 000 set globalt och även i Sverige är efterfrågan stor.

Se videon där Wihas svenska marknadschef visar SpeedE

Verktygstillverkaren säljer tre olika set av Speed-E. Ett har fem momentadaptrar, ett har en och ett set saknar momentadapter. I Sverige är det setet med en momentadapter, på 2,8 Nm, som säljer bäst. Det hänger ihop med att automatsäkringar som finns på svenska marknaden ska dras åt med mellan 2,0 och 3,0 Nm.

Blir det inte tokigt frågar jag Wihas svenska representant, Sven Sjödin, om en tillverkare säger 2,5 Nm och så drar man åt med momentadaptern och kommer upp i 2,8 Nm?

– Många som drar för hand drar alldeles för hårt. Det är vanligt att komma upp i 5 Nm. Om det ska vara vara 2,5 Nm är det väldigt mycket bättre om du drar åt med 2,8 Nm än med 5 Nm, säger Sven Sjödin. Det blir för otympligt att ha momentadaptrar för alla vridmoment med sig.

Den som beställer en Speed-E i dag får sitt set vecka 30, alltså om sju veckor, i skrivande stund.

– Vi är fullt medvetna om att vi ligger efter. Vi producerar 5 000–6 000 set i veckan och försöker trimma alla parametrar för att hänga med efterfrågan. Om vi hade kunnat dela upp lanseringen land för land hade det blivit lättare men vi kan inte blockera någon från att köpa.

Vad är det som väcker ha-begäret hos elektrikerna?

– Transporten av skruven från yttre till inre läge och att spänna skruven är något som skapar oerhört mycket förslitningsskador för elektriker. Dessutom är den VDE-godkänd för arbete under spänning.

Det måste vara ett angenämt problem att så många vill ha er produkt?

– Jag har jobbat med försäljning i den här branschen sedan 1985 och varit med om många verktygslanseringar, men jag har aldrig varit med om något liknande. Nu önskar jag bara att vi kunde producera mer. Tittar man på hur många skruvdragare som säljs inser man att vi inte kommer kunna mätta marknaden med den här produkten på flera år, säger Sven Sjödin.

Läs fler produktnyheter om Verktyg och hjälpmedel