Logga in

Skulle fixa elskåp – blev skjuten i benet

Publicerad
22 maj 2018, 12:21
| Uppdaterad
24 feb 2021

En elektriker blev skjuten med kolsyrepistol när han skulle sätta upp elskåp. Gärningsmannen döms mot sitt nekande i både tingsrätt och hovrätt.

En onsdagskväll i november i fjol kom en elektriker till en gata i centrala Göteborg för att sätta upp nya elskåp. Mörkret hade fallit men gatan var upplyst av gatubelysningen, och elektrikern var väl synlig eftersom han använde en arbetslampa.

Läs mer: Rörmokare misshandlade elektriker

Han hade påbörjat arbetet när han plötsligt blev beskjuten av en kolsyrepistol från en balkong till en lägenhet på gatan. Ett av skotten träffade elektrikerns ben. Trots kraftiga arbetskläder orsakade skottet smärta och en sårskada.*

Polis kom till platsen och kunde gripa en 16-åring och hans två kompisar på gatan. När polisen gjorde en husrannsakan hemma hos 16-åringen hittades både en kolsyrepistol och 1,89 gram kokain under en soffdyna. Ett blodprov visade senare att den unge gärningsmannen var påverkad av kokain och även hasch vid tillfället.

Läs mer40-åring dömd för elinstallationer utan behörighet

I mars i år dömdes 16-åringen av Göteborgs Tingsrätt till ungdomsvård för misshandel samt narkotikabrott, ringa narkotikabrott och ringa vapenbrott. Han överklagade då till Hovrätten för Västra Sverige, som den 16 maj fastslog tingsrätten dom.

16-åringen har erkänt ringa narkotikabrott och ringa vapenbrott. Han erkänner även att han avlossade ett skott med kolsyrepistolen. Men han hävdar att det var ett vådaskott som av en olycklig tillfällighet råkade träffa elektrikern. Den förklaringen tror varken tingsrätten eller hovrätten på eftersom elektrikern var väl synlig och besköts med tre skott. 16-åringen förnekar även att kokainet tillhörde honom och uppger att en okänd person måste ha lämnat kokainet i lägenheten vid en okänd tidpunkt. Inte heller den förklaringen bedöms som trovärdig.

Läs mer: Efter domen: Här är obehöriga elinstallatörens elfel

Därför fäller även hovrätten honom till ungdomsvård, medan elektrikern får ett skadestånd på 10 600 kronor. Av det beloppet är 10 000 kronor en ersättning för kränkning och 600 kronor ersättning för sveda och värk. 16-åringen har tidigare fällts för ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

*I domen från Göteborgs tingsrätt står det att kulan gick rakt igenom arbetskläderna. I en senare intervju berättar elektrikern att stålkulan inte gick genom tyget. Men han fick ändå en sårskada och ett akut obehag de närmaste dygnen.