Logga in

Skjutna elektrikern: ”Då hör jag ett ptch – och plötsligt svider det till”

Publicerad
28 maj 2018, 09:49
| Uppdaterad
24 feb 2021

Elektrikern Albert träffades av en stålkula från en kolsyrepistol när han satte upp nya elskåp i Göteborg. Här är hans berättelse.

En 16-åring dömdes i mitten av maj till ungdomsvård för att ha skjutit en elektriker med kolsyrepistol. Mannen som träffades av stålkulan är 24-årige Albert, distributionselektriker på Göteborg Energi. Han vill inte sprida sitt efternamn, men berättar gärna om händelsen när Elinstallatören ringer upp.

Läs mer: Skulle fixa elskåp – blev skjuten i benet

Den 22 november i fjol åkte Albert tillsammans med tre kolleger till en gata nära Avenyn i centrala Göteborg. De skulle sätta upp nya elskåp under ett planerat strömavbrott. Klockan var runt nio på kvällen, och Albert stod och jobbade i ett skåp med ryggen vänd mot gatan.

”Då hör jag ett ljud – ptch – och plötsligt svider det till rejält och gör ont i benet”
Albert, distributionselektriker på Göteborg Energi.

– Då hör jag ett ljud – ptch – och plötsligt svider det till rejält och gör ont i benet, berättar han.

Läs mer: Rörmokare misshandlade elektriker

Kollegorna hör att han skriker till. Själv tänker han först att han kanske har träffats av ett stenskott från en bil som körde förbi. När han hör nästa skott förstår han att han blir beskjuten med en kolsyrepistol. Ptch-ljudet känner han igen eftersom han själv har skjutit med kolsyrepistol på skyttebana.

Nu avbryter Albert arbetet och går mot bilen där kollegorna finns. Samtidigt avlossar skytten ytterligare ett skott, som inte träffar. Albert ringer polisen, som kommer till platsen och griper 16-åringen.

Det visar sig senare att 16-åringen använde stålkulor. Som tur var bar Albert kraftiga arbetskläder i Goretex, som inte låg an mot benet. Han berättar att stålkulan inte gick genom tyget, vilket det står i domen från Göteborgs tingsrätt som Elinstallatören har refererat till i en tidigare artikel. Men kulan orsakade ändå en sårskada och ett akut obehag de närmaste dygnen. 

I mars dömde Göteborgs Tingsrätt 16-åringen till ungdomsvård för misshandel samt narkotikabrott, ringa narkotikabrott och ringa vapenbrott. Enligt domen erkänner att han att han avlossade ett skott med den aktuella kolsyrepistolen. Men han hävdar att det var ett vådaskott som av en olycklig tillfällighet råkade träffa elektrikern.

Domen överklagades, och i mitten av maj fastslog Hovrätten för Västra Sverige tingsrättens dom: 16-åringen döms till ungdomsvård. Albert får ett skadestånd på 10 600 kronor. Av det beloppet är 10 000 kronor ersättning för kränkning och 600 kronor ersättning för sveda och värk.

Nu har det gått ett halvår, och Albert tycker inte att han har påverkats särskilt mycket av händelsen.

Läs mer40-åring dömd för elinstallation utan behörighet

– Det känns ungefär som vanligt även när jag jobbar i liknande miljöer. Kanske att jag är lite mer skeptisk än tidigare. Det hade ju kunnat vara ett riktigt vapen, säger han.