Logga in

Gjorde eljobb – fälls för fentanyl-stöld

Publicerad
28 maj 2018, 10:55
| Uppdaterad
24 feb 2021

En elektriker släpptes in i läkemedelsrummet för ett elarbete. En kvart senare saknades en box fentanyl-plåster.

Falu tingsrätt fäller en elektriker för att ha stulit narkotikaklassade läkemedel när han gjorde ett eljobb på ett sjukhus. Han döms till villkorlig dom och 50 dagsböter á 250 kronor.

Läs mer: Skjutna elektrikern: ”Då hör jag ett ptch – och plötsligt svider det till”

Händelsen inträffade i augusti i fjol på ett sjukhus i Mellansverige. En elektriker bad att bli insläppt i ett läkemedelsrum på en kirurgavdelning för att kontrollera ett arbete som han tidigare hade gjort. Sjuksköterskan, som släppte in honom, stannade kvar i rummet medan elektrikern befann sig där. Hon berättar i domen att hon har för vana att alltid kontrollera att allt är på plats när hon går in i rummet. Det gjorde hon även denna gång, och kunde konstatera att ingenting saknades.

Elektrikern gick upp på en stege och stod vänd mot hyllorna där narkotika förvaras. Där utförde han arbete i taket, kanske 30 cm ifrån lådor med plåster, som innehåller det narkotikaklassade läkemedlet fentanyl. Plötsligt verkade det som om han skulle ramla, men han rätade upp sig igen och avslutande arbetet.

Läs mer: Skulle fixa elskåp – blev skjuten i benet

När elektrikern strax därefter lämnade rummet upptäckte sjuksköterskan att en box med fentanylplåster saknades på hyllan. Ytterligare en sjuksköterska, som hade kommit in i rummet medan elektrikern var där, bekräftar berättelsen på viktiga punkter enligt tingsrätten.

Elektrikern förnekar brott, men tingsrätten fäller honom för stöld och ringa narkotikabrott. I domen står det att fentalyl är en drog som anses vara farligare än heroin. Men narkotikabrottet bedöms ändå som ringa eftersom det rör sig om en liten mängd narkotika.

Åklagaren försökte bevisa att elektrikern har stulit fentanylplåster vid ytterligare två tillfällen i två olika läkemedelsrum på sjukhuset. Vid båda tillfällena har plåster försvunnit samma dygn som elektrikern har befunnit sig i rummen. Men enligt domen har det inte gått att utesluta att någon annan kan ha stulit narkotikan, och därför frikänns elektriker för de stölderna.

Elektrikern förnekar samtliga gärningar och har överklagat domen till Svea Hovrätt.

Läs mer: Rörmokare misshandlade elektriker