Logga in

Reklam för golvvärme riktades direkt till hemmafixare

Publicerad
17 sep 2017, 21:46
| Uppdaterad
24 feb 2021

Installation av elgolvvärme ska i de allra flesta fall utföras av behöriga företag med en auktoriserad elinstallatör. Ändå marknadsförde Golvvärmebutiken.se via Vi i villas nyhetsbrev i torsdags golvvärmeprodukter direkt till hemmafixare.

”Vi har allt du behöver för att installera golvvärme på egen hand”. Så lyder rubriken på ett reklamutskick för Golvvärmebutiken.se nyligen, riktat till privatpersoner. Den kund som väljer att klicka sig vidare till webbutiken möts av bilder på en mamma och gulliga barn samt länkar till många olika produkter. Det verkar enkelt och mysigt att installera golvvärme, vilket det kanske är, men är det säkert för privatpersoner att installera golvvärme på egen hand?

– Nej, det tycker inte vi. Installation av elgolvvärme är ett arbete som ska göras av elinstallationsföretag, säger Peter Lindberg, elinspektör hos Elsäkerhetsverket.

”De flesta konsumenter anlitar en expert för installationen. Det förstår vi av de telefonsamtal vi får. Många handlar om elektriker som vägrat installera vår produkt, för att de vill använda sin egen, dyrare kabel.”

Martin Röing, styrelseordförande för Kelvin Sweden AB som äger Golvvärmebutiken.se.

 

Elinstallationer regleras av elsäkerhetslagen som uppdaterades i juli i år. Enligt den ska elinstallationsarbete utföras av elinstallationsföretag. Arbetet ska utföras på ett sådant sätt att anläggningen ger betryggande säkerhet mot personskada och sakskada.

Det finns några undantag i lagen. Bland annat får lågvoltsinstallationer, om högst 50 Volt, göras av vem som helst. Merparten av golvvärmeprodukterna som säljs använder dock högre spänning, enligt Peter Lindberg.

På Golvvärmebutikens hemsida kan en lekman enkelt beställa vilka produkter han eller hon vill. Det framgår inte tydligt vilka som kräver elektriker för installationen. Den som redan har kunskap om ellagen kan klicka på länken Lågvolt. Borde informationen vara tydligare?

”Om någon blir skadad kan man åka dit”

Kim Reenaas, chef för avdelningen för produkter hos Elsäkerhetsverket.

– De flesta konsumenter anlitar en expert för installationen. Det förstår vi av de telefonsamtal vi får. Många handlar om elektriker som vägrat installera vår produkt, för att de vill använda sin egen, dyrare kabel, säger Martin Röing, styrelseordförande för Halmstadsföretaget Kelvin Sweden som äger Golvvärmebutiken.se.

Han säger också att all information om hur installationen ska göras finns i manualen som medföljer produkten. Ansvaret för att instruktionerna följs ligger på konsumenten.

Många privatpersoner tar nog sitt ansvar och anlitar en elektriker för 230 Volt-installationer. Men det kan även vara frestande att försöka själv och på så vis spara pengar. Om det går snett kan i värsta fall något bli spänningssatt som inte ska vara det, det kan bli krypström genom huset eller dylikt, varnar Peter Lindberg.

Elsäkerhetsverket menar också att det finns ett stort behov av att förbättra informationen kring elsäkerhet. I rapporten ”Informationskrav vid försäljning av elektriska installationsprodukter” föreslår myndigheten bland annat att riktade insatser genomförs under två år för att få fram relevant information och stöd till elinstallationsföretag och återförsäljare.

– Det är inte olagligt att annonsera, men det finns regler för hur man får marknadsföra produkter. Det finns också lagstiftning som skyddar köpare, och lagar som reglerar anstiftansbrott och framkallande av fara för annan. Ansvarsfrågorna i svensk rätt är omfattande, så om någon blir skadad kan man åka dit, säger Kim Reenaas, chef för avdelningen för produkter hos Elsäkerhetsverket.

Tidningen Vi i Villa håller med om att kommunikationen kring vilka golvvärmeinstallationer som är okej för privatpersoner att göra själva kunde varit tydligare.

– Efter samtal med annonsören har vi enats om att det ska förtydligas på deras sajt, skriver vd och ansvarig utgivare Helena La Corte i ett mejl.