Logga in

Kollektivtrafiken tar KNX-bussen

Publicerad
9 maj 2017, 17:58

Staffan Frölinger på Midroc Electro kammade hem KNX Award på Elfack i Göteborg på tisdagskvällen. Han belönas för upprustningen av de två tunnelbanestationerna i Hallunda och Norsborg utanför Stockholm.

– Ett väldigt spännande projekt. Det var många upp- och nedgångar men kunden blev nöjd i slutändan, sade Staffan Frölinger på scenen när han tagit emot segerbucklan och en blombukett.

I det prisade projektet har belysningen bytts på tunnelbanornas plattformar såväl som i entre- och biljetthallar. KNX-installationen gör det möjligt att reglera ljuset efter antal trafikanter, tid på dygnet och dagsljusnivå.

– Nu tar även kollektivtrafiken KNX-bussen, slog Rikard Nilsson på KNX Sweden fast.

Staffan Frölinger berättade att stationerna var i drift under hela upprustningen och att kunden SL, Stockholms Lokaltrafik, har haft höga krav på driftsäkerhet. Den gamla belysningen har bytts mot moderna LED-armaturer, och energianvändningen har minskat med 50 till 55 procent. Det motsvarar runt 70 000 kronor per år för de båda stationerna.

– Jag  hoppas att tekniken kommer att anammas i fler projekt, säger Staffan Frölinger.

För första gången delades även ett specialpris ut. Det gick till Kenneth Kilheim i Östersund för hans smarta och effektiva sätt att sälja in KNX-paket till villor – utan att kunden behöver betala mer än för en standardinstallation.

Läs mer om hur Kenneth gör för sälja in KNX