Logga in

Nya registret spränger 1 000-vallen

Publicerad
30 jan 2017, 13:57

Anmälningarna strömmar in till Elsäkerhetsverkets nya register. Lennarts företag i Skåne blev först att spränga 1 000-vallen.

Den 16:e januari öppnade Elsäkerhetsverket sin nya e-tjänst för att registrera företag som utför elinstallationer. Nu har 1 000-vallen passerats med god marginal, och måndag 29 januari fanns närmare 1 300 företag i registret.

Det 1 000:e registerkortet gick till Kraftkonsult Lennart Ziethén utanför Landskrona i Skåne.

– Registreringen gick jättelätt och tog bara fem minuter, säger Lennart Ziethén när Elinstallatören ringer upp.

Han grundade sin firma 1977 och har varit specialiserad på kraftförsörjning till stora sjukhus i södra Sverige. Numera har företaget ingen verksamhet, och firman ska läggas ner. Att Lennart Ziethén ändå har registrerat företaget beror på att han behöver kunna utföra garantijobb.

”Vi upplever att det har fungerat bra, och vi har fått positiv respons från företagen.”

Charlotte Mogren, Elsäkerhetsverket.

Charlotte Mogren, som är projektledare för registret på Elsäkerhetsverket, berättar att registreringarna har strömmat in kontinuerligt sedan registret öppnade.

– Vi upplever att det har fungerat bra, och vi har fått positiv respons från företagen, säger hon.

Myndigheten har inte gjort någon omfattande analys, men stickprov visar att det är en stor blandning av företag i registret. Här finns små, stora och mellanstora företag, precis som i verkligheten. Ett fåtal företag har hört av sig för att de saknar BankID och därför inte kan använda e-tjänsten. De har då fått hjälp att registrera sig manuellt.

Alla företag som utför arbete på annans anläggning måste vara registrerade den första juli när den nya Elsäkerhetslagen träder i kraft. Då öppnar den nya e-tjänsten ”Kolla elföretaget!” där konsumenter och professionella beställare kan kontrollera att företaget de planerar att anlita finns registrerade.  

Mellan 5 000 och 10 000 företag väntas ha hamnat i registret fram emot sommaren.