Logga in

Han blev först i registret

Publicerad
16 jan 2017, 15:43

Ett nio-mannabolag i Uddevalla kom först i Elsäkerhetsverket nya register. ”Registreringen var jätteenkel. Det tog bara ett par-tre minuter”, säger vd Krister Stenvall.

När Krister Stenvall kom till jobbet på måndagsmorgonen insåg han att det inte var vilken dag som helst. Den 16:e januari klockan 09:00 skulle Elsäkerhetsverket öppna sin nya e-tjänst för att registrera företag som utför elinstallationer. Krister bestämde sig för att få registreringen avklarad direkt – och hans företag Stenvalls Elteknik i Uddevalla blev det första i registret.

– Roligt! Jag förstod ju att jag måste hamna bland de första, men visste inte att jag hade kommit först, säger han när Elinstallatören ringer och berättar att företaget ”vunnit”.

Så värst mycket förberedelser tyckte han inte har krävts inför registreringen. Han är själv företagets ”elinstallatör för regelefterlevnad”, och företaget har jobbat länge med egenkontroller. Enda strulet var att Kristers BankID först krånglade vid inloggningen, men med mobilt BankID gick det vägen.

– Registreringen var jätteenkel. Det tog bara ett par-tre minuter, säger han.

Krister Stenvall startade sin elfirma 1995, och företaget har numera nio anställda. De gör alla möjliga uppdrag: från installationer i villor till att serva larm på vindkraftverk. Krister har förståelse för att den 100 år gamla elsäkerhetslagen byts ut. Och han tycker att det är vettigt att ansvaret för elinstallationerna läggs på företaget i stället för på den behörige installatören. Men han efterlyser tydliga riktlinjer för hur ett egenkontrollprogram ska se ut.

Klockan hade hunnit bli 09:18 på måndagsmorgonen, när Stenvalls Elteknik fick det första registerkortet. På exakt samma klockslag loggades även registerkort nummer två, som gick till Nynäs Elinstallationer.

Här är hela listan över de tio första bolagen.

1 Stenvalls Elteknik AB

2 Nynäs Elinstallationer

3 Anderssons Elteknik AB

4 JN Elinstallatörer Aktiebolag

5 Epradius

6 LGG i Stockholm AB

7 Drottningholms Elektriska AB

8 Holmqvist Elektriska AB

9 Elgruppen i Lomma AB

10 Öjaby Elteknik

Samtliga företag som utför arbete på annans anläggning måste vara registrerade den första juli i år när den nya Elsäkerhetslagen träder i kraft. Mellan 5 000 och 10 000 företag väntas ha hamnat i registret framemot sommaren. I slutet av måndagen hade 53 företag hunnit ta plats i registret.