Logga in

Nytt kompetensbevis för fastighetsnät

Publicerad
16 jun 2022, 10:03

”Vi vill ligga längst fram i utvecklingen”, säger en installatör som certifierat sig.

Den 15 juni lanserades ett nytt kompetensbevis som visar att en installatör behärskar och kan tillämpa installationsstandarden SS-EN 50174-1 och -2. Standarden lanserades 2020 och tar bland annat upp datakablar med högre effekt. Fjärde generationens Power over Ethernet skapar möjligheter inte bara för att driva larm, övervakningskameror och annan teleutrustning. 

– Det är ett tag kvar innan all el hamnar i datakablar. Med allt högre effekt i kablarna är det inte långt kvar innan nyinstallationer i till exempel kontor kommer drivas av PoE. 

Läs också:
Ultramodern belysning ger äldre ljusare tillvaro

Styrning:
Så funkar KNX

Fredrik Andreasson. Foto: Smimab.

Det säger Fredrik Andreasson, delägare i Smimab i Göteborg som varit med i första pilotgruppen och certifierat sig till Behörig installatör fastighetsnät. 

Certifieringen ger en behörighet som gäller i fem år. Behörigheten är utvecklad av Installatörsföretagen och CANT, branschorganisationen för kommunikationsnät i fastigheter. Själva certifieringen sköts av Incert, som säkerställer att den är oberoende. Det är SEKs tekniska rapport TR16 som ligger till grund för certifieringen. 

Vid sidan av behörigheten har IN och CANT också tagit fram en beställarguide. Den tar upp prestandakrav på olika koppar- och fiberprodukter, fjärrmatning med PoE, funktionsjordning , separationsklasser på kablar och mycket mer som föreskrivande led och beställare kan behöva.