Logga in

“Vi vet att det inte bara är en kvinnofråga”

Publicerad
2 nov 2016, 11:15

“Många gånger är det fräscht i början av byggtiden, men efter bara någon vecka vill man knappt gå in där.” Toalettsnusket är ett hot mot att behålla kvinnor i elektrikeryrket, det tycker Elqvinnorna som nu kampanjar för tillgång till rena toaletter.

Nöden har ingen lag sägs det. Men toaletter utan möjlighet att spola, utrymmen som inte städas under en hel byggtid, avsaknad av sanitetspåsar och möjlighet att sköta grundläggande hygien – det här är ett vardag för många i byggbranschen och ett problem som nätverket Elqvinnorna nu tar upp i en kampanj.  

– Problemet är ofta lätt att lösa om man bara har en dialog.

Det säger Nina Alexandersson, installationselektriker med tio års erfarenhet, som är en av dem som tröttnat på situationen och dragit igång kampanjen Skitbra toaletter. Nina jobbar på Kurt-Görans Elektriska i Eskilstuna, ett företag med ett femtontal anställda varav två elektriker är kvinnor.

”Elektrikeryrket i sig innebär inte att man behöver vara kille. Det här handlar bara om att anpassa arbetsplatsen så att båda könen är välkomna.”

Nina Alexandersson, installationselektriker och aktiv i nätverket Elqvinnorna.

Nätverket Elqvinnorna har mottot “Stötta stärka behålla” och för Nina handlar toakampanjen om just det, behålla de få kvinnor som arbetar i branschen. Elteknikbranschen med bara 3 procent kvinnor är en av de mest ojämställda när det kommer till andel kvinnor.

– Elektrikeryrket i sig innebär inte att man behöver vara kille. Det här handlar bara om att anpassa arbetsplatsen så att båda könen är välkomna och det är egentligen inte så svårt. Ute på byggen finns det oftast en byggbod och då handlar det om att kravställa hur den ska vara utformad, till exempel med rinnande vatten, sanitetspåsar och möjlighet att lägga ifrån sig hjälm och handskar när man sätter sig på toaletten.

På servicejobb är det inte lika lätt att lösa frågan, men Nina tycker ofta att det skulle kunna gå med lite vilja.

– Jobbar man till exempel under en hel dag i en butikslokal som saknar toalett brukar det oftast finnas möjlighet att låna en av fastighetsägaren. Men det ska inte vara den anställde som behöver ta reda på det. Man ska inte behöva oroa sig över tillgängligheten till en toalett.

Frågan är dels något för elteknikbranschen att hantera, men den handlar också om det personliga ansvaret.

– Varför kastar man papper på golvet när man kommer till en fräsch toalett? Varför beter man sig på en byggtoalett som man aldrig skulle bete sig på en vanlig offentlig toalett eller hemma? Många gånger är det fräscha utrymmen i början av byggtiden, men efter bara någon vecka vill man knappt gå in där.

Vid sidan av att var och en ska ta ansvar vill Nina Alexandersson och nätverket Elqvinnorna att det på varje byggarbetsplats utses en ansvarig som ska se till att toaletten hålls fräsch. Hon lyfter också fram att frågan berör många, inte bara kvinnor.

– Vi vet att det här inte bara är en kvinnofråga. Många män tycker att det är under all kritik med skitiga toaletter. Det borde vara en självklarhet att man kan gå på toaletten på jobbet.