Logga in

Årets Isabellestipendiat Karolina Dahl: ”Räcker inte bara vänta på fler kvinnor i branschen”

Publicerad
13 okt 2017, 13:44

Elektrikern Karolina Dahl fick nog av klottret på byggarbetsplatsens toalettväggar. Nu belönas hon med Isabellestipendiet för sitt mod att reagera.

Elektrikern Karolina Dahl har tilldelats årets Isabellestipendium, för sitt mod att stå upp för sig själv och andra kvinnor på sin arbetsplats.

Karolina Dahl säger att hon känner sig hedrad av att bli uppmärksammad för sitt arbete:

– Det är jättekul och stipendiet är viktigt för att belysa att kvinnor finns inom hantverksyrket. Det är kanske allra viktigast för de som i dag är studenter och som får en bild av vem som kan vara elektriker, säger Karolina Dahl.

Det var i somras som Karolina Dahl upptäckte grovt klotter – som var riktat mot henne – på en av byggarbetsplatsens toalettväggar. Hon tog en bild av sig själv bredvid klottret som bestod av en naken framåtböjd kvinna och texten ”knarkluder” under hennes namn, och la upp bilden på Facebook. Det fick snabbt spridning och satte fart på människor omkring henne.

– Det är jättekul och stipendiet är viktigt för att belysa att kvinnor finns inom hantverksyrket.

Karolina Dahl

Karolina Dahl berättar att 99 procent av den respons hon fått hittills från omgivningen är positiv. Hon har också bytt byggarbetsplats och jobbar nu med människor hon känner sig trygg med. Blir det något negativt klotter städas det bort direkt så fort någon säger till. Det behöver inte gå ända upp till ledningsnivå först.

Caverions krafttag mot kränkningar

Isabellestipendiets grundare och juryns ordförande, Isabelle McAllister, tycker att Karolina Dahl är en person helt i stipendiets anda. Hon är inte rädd för att vara obekväm för rättvisans skull, för att försöka få människor och företag runt henne att ändra sig till det bättre, vilket är oerhört inspirerande, menar McAllister.

FAKTA

Juryns motivering

Stipendiet på 20 000 kronor delades ut under Hem, villa & bostadsrättsmässan i Stockholm den 12 oktober med motiveringen:

”Med stort rättvisepatos, kraft och mod har hon visat att gamla normer och ojämlikhet inte hör hemma i byggbranschen. Hon är en väl ansedd, trygg och erfaren elektriker som inte bara utför sitt arbete med bravur, utan också tar sitt medmänskliga ansvar för ett hållbart samhälle där inkludering och tolerans är avgörande byggstenar. På dessa grunder är Karolina Dahl en stor inspiration och 2017 års självklara Isabellestipendiat.”

Redan samma kväll som Karolina Dahl uppmärksammade klottret på Facebook reagerade vd:n för ett av de ansvariga byggföretagen – Jeannette Saveros på Arcona.

– Vi behöver göra något rejält både som bolag och bransch för att få bort den här kulturen, sa hon till Elinstallatören.

– Vi behöver göra något rejält både som bolag och bransch för att få bort den här kulturen.

Jeannette Saveros, vd Arcona

De nedklottrade toalettväggarna är numera övermålade med svart färg. Företagen Arcona, Veidekke och Caverion, där Karolina Dahl är anställd, arbetar också vidare med att ta tag i attitydproblemen mer långsiktigt. Bland annat utbildas projektledare i genusvetenskap och diskrimineringslagstiftning.

– Det är bra, för det räcker inte att bara vänta på att det ska bli fler kvinnor i branschen. Det är inte vi som ska fixa bra stämning på arbetsplatsen. Den borde finnas där redan innan vi kommer dit, säger Karolina Dahl.

Brister i arbetsmiljön – arbetsgivarens skyldigheter

Hela 397 personer nominerades till årets Isabellestipendium, som liksom föregående år delades ut tillsammans med ideella föreningen Rättviseförmedlingen. Tidigare stipendiater är bland andra målaren Therese Marteleur och plattsättaren Julia Schaffer Flemk.

FAKTA

Isabellestipendiet

Enligt statistik från fackförbundet Byggnads är 99 procent av alla hantverkare inom byggsektorn män. För att uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig inom dessa yrken, och uppmärksamma de som redan är verksamma, skapade inredaren och programledaren Isabelle McAllister stipendiet 2011.

• Årets stipendium på 20 000 kronor sponsras av Beckers, Hem, villa & bostadsrättsmässan, Ikano Bostad, Peab och Svensk Byggtjänst.

• Isabellestipendiet delas ut tillsammans med ideella föreningen Rättviseförmedlingen som startade 2010.