Logga in

Vd lämnar elgrossist efter bråk

Publicerad
30 jun 2016, 15:47

Rudy Provoost lämnar idag elgrossistbolaget Rexel som han lett som koncern-vd och styrelseordförande efter oenighet med bolagsstyrelsen. Bråket handlar om att styrelsen vill dela upp rollerna vd och styrelseordförande på två skilda personer.

Rexels bolagsstyrelse uppmanade efter senaste mötet den 23 juni Rudy Provoost att lämna sin positioner som styrelseordförande och vd för bolaget per den 30 juni. Bakgrunden är oenighet om koncernledningsstrukturen.

Rudy Provoost har lett Rexel sedan 2012 och innehaft båda positionerna, en ordning som bolagsstyrelsen på sitt möte den 23 juni beslöt att ändra.

Ny vd som tar vid imorgon fredag är Patrick Berard. Bolagsstyrelsens vice ordförande François Henrot har av styrelsen utsetts till tillfördnad styrelseordförande.

– Vi har kommit till slutsatsen att Rexels intressen tjänas bäst av en ny ledningsstruktur som låter företagsledningen lägga all kraft på att implementera gruppens strategi under styrelsens överinseende, säger François Henrot i ett pressmeddelande.

Den franska Rexel-koncernen är världens största elgrossist och i Sverige är bolaget en av de ledande kedjorna med flera varumärken. Svenska riskkapitalisten Christer Gardells fond, Cevian Capital, äger sedan i februari drygt fem procent av Rexel.