Logga in

Instalcos yngsta dotterbolags-vd finns på Elovent i Kalmar

Publicerad
28 apr 2021, 11:57
| Uppdaterad
16 dec 2021

David Alm har varit med sedan starten av Elovent i Kalmar 2015. Nu tar han över efter Per Jonsson och blir med sina 31 år den yngsta av Instalcos 90 dotterbolags-vd:ar. ”Det är min uppfattning att det sker ett generationsskifte i branschen”.

Elovent har till skillnad mot namnet ingen ventilationsdel kvar i bolaget. Tidigare vd:n Per Jonsson jobbade med David Alm på Skanska installation och innan det på Nea-gruppen. Det var i samband med att Skanska Installation valde att lägga ner verksamheten i Kalmar som Elovent grundades år 2015. Ventilationsdelen såldes till Assemblin efter några få år.

— Det blev mycket bättre för alla eftersom vi är mycket bättre på el än på ventilation.

Simon började som lärling på ett annat Instalcobolag (artikel från 2019):
32-åring tar över vd-stolen på El-expressen

Generationsskifte i familjeföretaget:
”När är det dags för dig att ta över?”

Det om namnet. Men vad gör då Elovent i dag?

David Alm

— Nyproduktion av lägenheter är något av vår paradgren. Många säger att det är svårt att få lönsamhet i det, men genom att ha duktig personal och att vara aktiv i projekteringen lyckas vi bra. Och det gäller även nyproduktion av villor. Vi har hälften av omsättningen från entreprenad och hälften från service, säger David Alm.

Bolaget har vuxit kraftigt på kort tid. Tio personer har rekryterats på bara ett år. Dels valde en annan företagare att han hellre ville vara anställd och han och hans anställda blev ett tillskott rakt in i Elovents servicedel. Elovent har också anställt tjänstemän. Fokus för vd blir att arbeta med teamet.

— Vi är ett företag där folk trivs för att det är korta beslutvägar och bra stämning. Det ska vi se till att fortsätta med.

31 år ung är David Alm den yngsta att vara vd på ett dotterbolag i Instalcokoncernen. Han själv anser att installationsbranschen går igenom ett generationsskifte.

Per Sjöstrand om vad som gör Instalco intresserade av ett företag
”Vänta inte för länge med att sälja”

— Vi har en medelålder runt 30-35 år i företaget. Mitt intryck är att medelåldern har sjunkit, åtminstone här i Kalmar när man åker på projektmöten på byggen. Och det är också en mer blandad bransch med både tjejer och killar.

Vad gör dig till en bra vd?

— Jag älskar att göra affärer, att utveckla företage toch människorna som jobbar här. Det är roligt att bygga ett lag och vid har en väldig fin stämning.

Fakta: Elovent

Vad: Elinstallationsföretag med huvudkontor i Kalmar, sedan december 2019 en del av Instalco.

Grundat: år 2015. Tidigare delägare Per Jonsson och David Alm.

Verksamhet: Allt inom el, tele, data och larm

Omsättning: 45 miljoner kronor (2020)

Anställda: 33