Så laddar elektrikerna för Yrkes-SM

Publicerad 4 maj 2016, 09:45

Snabbkurs i KNX, färgkoder och fiber.  Så vässar finalisterna formen inför Yrkes-SM i Malmö.

Nästa vecka går startskottet i Yrkes-SM på Malmömässan, där 150 ungdomar ska fajtas om medaljerna i 33 yrkeskategorier. I elteknikgrenarna Elinstallation och Telekommunikation tävlar totalt tolv laddade elektriker.

– Det ska bli roligt, intressant och spännande, säger Robin Stattin som kvalificerat sig till Elinstallationsgrenen.

Förutom felsökningstavlor och snabbtävlingar ska de sex kombattanterna klara två större installationsuppgifter. Däribland en KNX-installation med en markis och tre spottar. Den programmeringen pekar domaren Oskar Sjögren ut som den kanske största utmaningen i tävlingen.

Robin Stattin, som till vardags arbetar på Feka Partner i Sollefteå, håller med. Han har visserligen en hel del erfarenhet av belysningsstyrning. Men inte med just KNX. 

– KNX-programmeringen blir säkert det mest krävande tävlingsmomentet, men det ska bli roligt också. Jag är intresserad både av programmering och av smarta lösningar för smarta hem, säger han. 

”KNX-programmeringen blir säkert det mest krävande tävlingsmomentet, men det ska bli roligt också.”
 Robin Stattin, medtävlare i Elinstallation

 

Nu i veckan har han gjort en snabbutbildning i KNX, som tävlingsledningen skickat ut. Annars planerar han inte att göra några särskilda förberedelser, och några tävlingsnerver känner han hittills inte av.

– Nervositeten kan nog komma på planet ner till Malmö, men än så länge är jag inte nervös, säger Robin Stattin.

En annan medtävlare är Aron Sandstedt som pluggar tekniskt basår på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Nu ser han fram mot att få jobba lite mer praktiskt igen.

– I gymnasiet kopplade jag i stort sett varje dag, men nu är studierna mer teoretiska så det ska bli kul att få koppla igen, säger han.

För att komma i form inför mästerskapet ska han kolla upp färgkoder och schemabeteckningar. Även för Aron Sandstedt är KNX en ny bekantskap, och han har också gjort introduktionsutbildningen från tävlingsledningen.

– Jag programmerar en hel del på fritiden, så det var ganska lätt, säger han.

”I gymnasiet kopplade jag i stort sett varje dag, men nu är studierna mer teoretiska så det ska bli kul att få koppla igen.”
Aron Sandstedt som pluggar på Chalmers tekniska högskola

 

I tävlingsdisciplinenTelekommunikation ska deltagarna klara både snabbtävlingar och en större installationsuppgift med fiber- och kopparkabel såväl som trådlös kommunikation.

– Det ska bli roligt och spännande, säger Erik Huhta som arbetar på Norrlarm i Luleå.

Datainstallationen tror han blir ganska lätt. Fibersvetsningen och fiberinstallationen ser han däremot som en utmaning. Nu förbereder han sig genom att läsa på lite om fiber och 01-nät.

Siktar du på guld?

– Jo, jag hoppas på vinst så klart, säger Erik Huhta.

Yrkes-SM har anordnats vartannat år sedan 2004. I år räknar arrangören Worldskills Sweden med att fler än 20 000 personer ska besöka evenemanget.

FAKTA

Startfältet i Elinstallation

Christoffer Carling, Assemblin, Borås
Jesper Löf, Brobergs El, Nässjö
Olov Nilsson, Sörens El, Hudiksvall
Aron Sandstedt, läser tekniskt basår på Chalmers, Göteborg
Martin Sedig Bäck, Cranex 
Robin Stattin, FEKA Partner, Sollefteå

FAKTA

Startfältet i Telekommunikation

Emil Nilsson, Stanley Security, Härnösand
Johan Fillman, Kringdata, Mora
David Carlsson, Eksjö Elteam, Eksjö
Andreas Blom, Ljuva änglas, Mariestad
Erik Huhta, Norrlarm, Luleå
Simon Franzen, Bravida, Linköping