Logga in

“Lika illa som att låtsas att man är läkare”

Publicerad
4 apr 2016, 10:57

Lars och Ulla Wahlström anlitade en byggfirma för att renovera köket och installera golvvärme, men fick inget mätprotokoll och jobbet visade sig vara dåligt utfört. Nu ryter Elsäkerhetsverket ifrån mot icke behöriga installatörer.

– Det är lika illa att utge sig för att vara elinstallatör och sakna behörighet som att låtsas att man är läkare.

Det säger Peter Lindberg till tidningen Råd & Rön i en artikel om paret Lars och Ulla Wahlström som beställde köksrenovering och golvvärme av en byggfirma men fick mycket problem när elinstallationen inte utfördes korrekt.

Historien började i höstas när paret anlitade en byggfirma för byte av ytskikt och installation av golvvärme. Jobbet skulle helst utföras före jul och paret hade kollat offerter och valt ett företag som de kontrollerade genom se att det inte fanns med på Råd & Röns svarta lista. Men istället för att göras på fyra veckor som överenskommet är arbetet fortfarande inte klart efter fyra månader. Viktigast av allt – installationen av golvvärmen blev varken dokumenterad eller korrekt utförd vilket ger problem med garantin på golvet.

– För att vi skulle kunna få den garanti på 25 år som golvfirman utlovade var vi tvungna att ha dokumentation från installatören. Och någon sådan hade vi inte, säger Lars Wahlström till Råd & Rön.

Efter mycket om och men besiktade byggföretaget golvvärmen och det konstaterades att installatören blandat jordade och ojordade uttag, lagt för högt effektuttag på en grupp i elcentralen istället för att dela upp på flera och inte heller mätt värmekabeln.

Elinspektör Peter Lindberg på Elsäkerhetsverket säger till Råd & Rön att obehöriga elinstallatörer ska polisanmälas och att det kan få allvarliga konsekvenser för den som har behörighet men inte gör ett bra jobb.

– Det kan bli fråga om varning eller i värsta fall återkallelse av behörigheten, säger Peter Lindberg till Råd & Rön.