Logga in

Därför är det viktigt med fler kvinnor

Publicerad
8 mar 2016, 08:44

Kvinnorna är kraftigt underrepresenterade i elteknikbranschen. Så vad gör elteknikbranschens största företag för att få en större blandning? Elinstallatören ställer fem frågor till Linda Flygare, HR-specialist på Bravida, på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Hur ser läget ut hos er när det gäller kvinnor?

– Vi ser att andelen kvinnor ligger runt 1,5 procent för yrkesarbetare och 22 procent för tjänstemän både i branschen och hos oss på Bravida. Det är alldeles för lite, och något vi verkligen vill förändra, säger Linda Flygare, HR-specialist på Bravida.

Hur då?

– Samtliga chefer utbildas i jämställdhet och mångfald, det startade vi med för ett halvår sedan. De får bland annat lära sig vad man ska tänka på vid rekryteringar, som att välja lämpliga bilder och formuleringar i platsannonser. Det handlar också om att våga se sina egna fördomar och att våga rekrytera utanför de egna nätverken. Det här är ett långsiktigt arbete, men jag hoppas att vi kan se en effekt ganska snabbt när medvetenheten ökar.

– Vi samarbetar även i branschgemensamma organisationer som Installatörsföretagen om hur elektrikeryrket kan bli mer attraktivt och spännande för alla, oavsett kön eller bakgrund.

Varför är det viktigt med fler kvinnor?

– Många studier visar att vi mår bättre och presterar bättre på arbetsplatser som inte är så homogena.

– Bravida vill vara ett företag som speglar samhället. Alla varken vill eller kan arbeta i vår bransch men om vi exkluderar vissa grupper går både Bravida och elbranschen miste om många talanger.

Vad är den största utmaningen?

– Att få fler tjejer att vilja välja elektrikeryrket. Jag tror att ett av problemen är att många fortfarande har en väldigt stereotyp bild av vem som är elektriker och vem som är hudterapeut. Därför är det viktigt att lyfta fram förebilder.

Bravida klättrade ifjol till 15:e plats på listan över Sveriges bästa arbetsgivare. Hur påverkar jämställdhetsfrågorna den placeringen?

– Visst tror jag att jämställdhet och mångfald spelar en roll. Man ska visserligen veta att listan baseras på hur unga akademiker bedömer Bravida. Men jag tror att samma faktorer är viktiga även för andra yrkesgrupper, det rör sig om grundläggande värderingar.