Logga in

”Jag vill ha upprättelse”

Publicerad
21 dec 2017, 11:10

Julfesten med grossisten började som en trevlig tillställning. Men den slutade i en mardröm för elektrikern Karina Sønderhegn.

Kvinnor i bransch efter bransch har klivit fram och sagt att det får vara nog med sexism och trakasserier. Och det var i spåren av #metoo-rörelsen, som den här händelsen utspelade sig, vilken sedan har blivit ett hett samtalsämne i branschen.

”Han tog tag i mitt huvud och tryckte in sin tunga i min mun. Jag puttade bort honom för det var ett övergrepp, jag hade absolut inte sagt okej till det”

Karina Sønderhegn, elektriker har beslutat polisanmäla händelsen.

Karina Sønderhegn var bjuden till en julfest som startade med en aktivitet. Stämningen var uppsluppen och kamratlig. Ett gäng bestämde sig där för att gå vidare och ta ett glas på en pub. Även där var stämningen god. Det var först vid avskedskramen mellan Karina Sønderhegn och en manlig festdeltagare som detta bröts.

– Han tog tag i mitt huvud och tryckte in sin tunga i min mun. Jag puttade bort honom för det var ett övergrepp, jag hade absolut inte sagt okej till det, säger Karina Sønderhegn.

Hon gick iväg mot toaletterna men mannen väntade utanför. Karina gick tillbaka till bordet och mannen efter. De andra killarna hade uppmärksammat att Karina var uppskakad och grät, att något hade hänt. En av kollegerna stannade med mannen och en annan följde henne hem.

Karina mejlade sin chef och berättade vad som hänt och att hon kunde bli sen till jobbet dagen efter. Chefen agerade i försvar för Karina och kontaktade olika berörda.

Fast samtidigt agerade mannen genom att ringa runt till en rad människor och förklara sig oskyldig och ge en annan version av det inträffade. Det här upprörde Karina som då berättade om händelsen i elektriker-forum på Facebook. Hon fick massvis med reaktioner, nästan enbart stöttande.

– Jag vill att det här ska få konsekvenser för mannen, att hans företag agerar och jag vill att han erkänner. Jag vill ha någon slags upprättelse, säger hon.

”Det har verkligen fått konsekvenser för mannen, även om han har en helt annan bild av vad som hände under kvällen”.

Det säger den utpekade mannens chef.

Händelsen blir en snackis i Facebook-tråden. Många listar då också ut eller tar reda på vem mannen är. Det leder till att han får ta emot massvis med hat- och hotmejl.

– Det var ingenting jag ville, säger Karina som först tvekar till att ställa upp på den här intervjun. Men hon gör det ändå för att hon inte tycker att det ska få gå till så här.

Vd:n för företaget som mannen jobbar på säger att detta hanterats som ett personalärende, att man gjort en utredning och vidtagit åtgärder genom att betona företagets uppförandekod.

– Det har verkligen fått konsekvenser för mannen, även om han har en helt annan bild av vad som hände under kvällen, säger chefen.

Det förklarar chefen med att ett umgänge med samarbetspartners på krogen med mycket alkohol inblandat är över gränsen för vad hans anställda ska svara för.

– Vi har ett strikt reglemente att följa och en uppförandekod där detta inte är acceptabelt, säger vd:n.

Han har också svarat Karina på ett mejl där han beklagat händelsen men också att hon valt att gå ut med det på Facebook på det sätt som gjorts.

Karina Sønderhegn tog bort inlägget från Facebook då hon fick vetskap om hotmejlen till mannen.

Mannen själv vill inte kommentera händelsen men genom hans chef får vi veta att han har en helt annan version av vad som hände under kvällen.

Karina Sønderhegn har bestämt att polisanmäla händelsen, vilket mannens chef välkomnar.