Logga in

De stoppar stötarna

Publicerad
9 feb 2016, 09:06

Antalet incidenter har minskat kraftigt på Ce-Ce Elservice tack vare en målmedveten satsning på elsäkerhet. Trots det här hamnade en installatör på sjukhus efter en strömgenomgång härom veckan.

– Sådant här ska inte få inträffa, och det händer väldigt sällan numera, säger arbetsledaren Stefan Gimmerborn.  

Ce-Ce Elservice i Stockholm arbetar ambitiöst med elsäkerhet och har lyckats minska antalet incidenter rejält. Annat var det för tio–femton år sedan, precis som på många andra företag i branschen.

– Då var det lite si och så med elsäkerheten och det kunde kittla till i fingrarna på elektrikerna ibland, säger Stefan ­Gimmerborn, som är arbetsledare på Ce-Ce.

Att incidenterna har blivit ovanliga har fler orsaker. En är att det förr fanns mer metalldelar i kontakter och elcentraler. Det kunde räcka med att lossa ett lock så riskerade den som gjorde det att komma åt strömförande delar. I dag är mycket av metallen inplastad eller ersatt med plast.

En annan skillnad är att dåtidens mätinstrument var tunga, klumpiga och svåra att använda. Förr kunde det dessutom bli vilda protester när strömmen bröts på ett kontor och datorskärmarna slocknade. Dagens datorer har bättre batterier, och kontorsfolket jobbar lugnt vidare under strömavbrott utan att bråka med elektrikerna.

En minst lika viktig förklaring är inställningen – Elsäkerhetsanvisningarna ska följas i alla lägen.

Vi jobbar elsäkert oavsett hur stor eller liten anläggningen är, och jag dubbelkollar allt. Det sitter i ryggmärgen, säger Christoffer Nordström, elektriker och skyddsombud på Ce-Ce.

Christoffer Nordström är med på byggena och kontrollerar att kollegevrna gör rätt, både företagets 15 egna montörer och eventuell inhyrd personal.

”Förr var det lite si och så med elsäkerheten och det kunde kittla till i fingrarna på elektrikerna ibland.”

Stefan ­Gimmerborn, arbetsledare på Ce-Ce.

Den största risken tycker Christoffer Nordström uppstår när icke-elektriker slår på den avstängda strömmen när elektrikerna inte är på plats. Golvslipare, städare eller målare till exempel.

– De vrider på kepsen och tror att de är elektriker. Sedan slår de på säkringar hej vilt, säger Christoffer Nordström.

Ibland kopplar han ur kabeln för att vara säker på att strömmen förblir bruten.

När elinstallationen är utförd görs alltid en egenkontroll. Och jobbet anses inte vara klart förrän allt är avprovat och protokollfört. Elektrikerna mäter exempelvis upp att det är rätt motstånd i alla uttag och armaturer, att alla utlösningsvillkor är uppfyllda i säkringar och jordfelsbrytare och att kabellängderna inte är för långa för säkringarna.

En annan säkerhetsåtgärd är ett ingen får jobba ensam med kraftinstallationer som ställverk och serviser. Ingen ska heller stanna kvar ensam på kvällen på en arbetsplats för att slutföra en uppgift.

Om det inte går att vara två ska montören ringa Stefan Gimmerborn för att bestämma arbetssätt och tider.

Riskanalys, egenkontroll, avprovning och dokumentation föreskrivs i kraven och handlingarna från beställaren. Men Stefan Gimmerborn berättar ett han då och då kommer till anläggningar där tidigare elektriker har tummat på kraven. Han befarar också att Ce-Ce ibland förlorar kontrakt till konkurrenter som tycks ta genvägar för att minska antalet arbetstimmar, på bekostnad av elsäkerheten. 

– Beställaren borde inse vad de får för pengarna, och inte bara ta det billigaste. Seriösa beställare ställer krav på elsäkerhet, och det är dem vi jobbar för, säger han.

”Jag dubbelkollar allt. Det sitter i ryggmärgen”

Christoffer Nordström, elektriker och skyddsombud

Att Ce-Ce tar elsäkerhet på allvar syns i den interna incidentrapporteringen där det är glest mellan strömgenomgångarna. Fjolårets värsta incident var en klämd tå. Men i februari inträffade faktiskt en elolycka när en elektriker skulle laga ett trasigt vägguttag i en lokal. Han bröt strömmen och mätte med multimeter för att säkerställa att det verkligen var strömlöst. Men han mätte fel, fick en stöt och hamnade på sjukhus.

– Sådant här ska inte få inträffa, och det händer väldigt sällan numera. Han tyckte att det var ganska pinsamt när han ringde från sjukhuset, men jag är glad att det inte gick värre. Det här blir en tankeställare för oss alla, säger Stefan Gimmerborn.

Elektrikern klarade sig bra och fick komma hem från sjukhuset efter ett dygn.

 

FAKTA

Ce-Ce:s riskanalys

När Ce-Ce får en ny entreprenad är den första uppgiften att åka till arbetsplatsen för att göra en riskanalys. Här är några exempel på vad som kontrolleras:

• Går det att bryta strömmen och använda byggström i stället?

• Om inte, ska automatsäkringarna förses med pluggar eller lås?

• Har tidigare ombyggnader resulterat i grupper som fortfarande kan vara strömsatta trots att strömmen bryts?

• Finns det höjder eller ställningar som innebär faror?