Logga in

Säljer in smarta hem på ett eget sätt

Publicerad
5 nov 2015, 10:44
| Uppdaterad
8 apr 2021

Marcus Andersson tar sina egna erfarenheter till hjälp när han vill övertyga husbyggare om att KNX kan ge dem en smartare elanläggning. Han har tillgång till tre hus där han kan praktiskt demonstrera hur KNX fungerar och vad tekniken kan göra för dem som bor i huset. Det senaste i raden är hans svärfars nya fritidshus där Marcus fick fria händer när det gällde el och belysning.

– Så då blev det förstås KNX också där, skrattar Marcus.

KNX har blivit en viktig del i erbjudandet hos Sverkers El – inte bara till privatkunder utan också i fråga om installationer i kontor och industri.

– Vi fick ett förfrågningsunderlag med funktionsbeskrivning från Cargotec i Lidhult när de skulle bygga om sitt kontor. Det handlade mycket om belysningsstyrning i kontor, konferensrum och liknande och det tog inte lång tid för mig att inse att allt skulle bli så mycket enklare att installera med en KNX-lösning, berättar Marcus Andersson. I det här projektet sparade valet av KNX rätt mycket tid – och det blev inte dyrare med den lösningen än med en traditionell.

Ett annat intressant KNX-jobb fick Marcus av en rullstolsbunden kvinna som själv läst om tekniken och ville ta den till hjälp för att göra sitt hus bättre handikappanpassat.

– Hon ville kunna styra dörröppnare, ljus och värme från mobilen och behövde dessutom larm och passerkontroll ovanpå det. Med KNX var det ingen match, säger Marcus.

Hemma på gården installerade han sitt första KNX-system när det egna huset skulle blåsas ur och totalrenoveras. Det gjorde han innan han ens skaffat sig någon utbildning i tekniken.

– Jag satt med två datorer framför mig. På den ena hade jag instruktionsvideon till KNX-programvaran ETS och på den andra programmerade jag min egen KNX-installation. Den fungerade som den skulle till sist och då kände jag mig mogen för att sätta mig på skolbänken för att riktigt lära mig tekniken.

Marcus gick först en grundutbildning och sedan en certifieringskurs i Ängelholm och var sedan redo att sätta igång med KNX på allvar.

– Förutom installationerna på truckfabriken och i vårt eget filialkontor i Hylte har det blivit ett drygt tiotal KNX-villor sedan dess. Allt från lite exklusivare hus nere vid hallandskusten till vanliga villor i Unnarydstrakten.

För att sälja in KNX som lösning vid villabyggen har Marcus haft väldigt god hjälp av sina tre demohus. Efter att först ha träffat kunderna på kontoret och berättat om allt vad tekniken kan göra för dem, tar han med sig dem som är fortsatt intresserade ut till husen för att ge en praktisk demonstration.

Det är två saker som jag upplever som väldigt övertygande med det här. Först det faktum att jag valt den här lösningen åt mig själv och mina anhöriga. Det skulle jag ju inte ha gjort om jag inte litade fullt ut på tekniken.
Marcus Andersson

– Och så betyder det väldigt mycket att se saker och ting i verkligheten, att få känna på knappar, testa att plocka fram information om statusen på min pelletspanna i min iPhone och att se vad som händer när du trycker på ”borta-knappen” vid entrédörren.

Att Marcus kan visa hur pelletspannan mår är resultatet av att han drog 150 meter busskabel mellan en ekonomibyggnad på gården och sitt eget hus. Via den får han larm om det är problem med panna och kan styra olika funktioner i pannrummet.

– Via temperaturgivare kan jag plocka fram värmedata från mitt eget hus, jag kan se om strykjärnsuttaget är avaktiverat som det ska eller om någon glömt släcka ljuset där hemma. Sådant imponerar på kunderna!

Svärföräldrarnas fritidshus är det idealiska demo-objektet. Eftersom det inte alltid är bebott är det mer tillgängligt för att i lugn och ro visa kunderna. Här har Marcus fått fria händer med belysningsplanering och övrig elinstallation.

– Det har verkligen varit kul att göra det här huset och jag skulle nog ha gjort det med KNX under alla omständigheter. Som de flesta moderna hus har det här massor av ljuspunkter och det mesta är förstås dimbart. Så jag gjorde en lösning med DALI för ljusstyrningen, vilket innebar att en massa dimmers ute i huset kunde ersättas av en enda i centralen, samtidigt som dimmringen kan styras mer exakt.

I husets toalettrum tänds LED-lamporna alltid med 31 procents effekt och dimmras sedan upp till mer ljus om så önskas. Strykjärnsuttaget i tvättstugan har LED-ljus i ramen så att det syns om uttaget är strömsatt eller ej.

– Det skapar en riktig ”wow-effekt” när kunderna provar ”borta”-scenariot i panelen vid entrén eller trycker på den separata styrknappen för just det uttaget!