Logga in

”Skräckfilmsfärgat” led-ljus väcker känslor

Publicerad
24 nov 2020, 15:49
| Uppdaterad
15 apr 2021

Är det en skräckfilm? Eller norrsken? Nej, det är nya led-lampor för tomatodling.

Tomaterna älskar det starka rosalila ljuset i växthuset. Personer som bor i närheten är inte fullt lika entusiastiska. Flera har vänt sig till miljöförvaltningen i Trelleborg för att protestera mot det starka skenet, rapporterar Trelleborgs allehanda.  Någon beskriver himlen som ”skräckfilmsfärgad”, en annan kallar det för en ”bisarr ljusförorening”.

Läs mer: Så installerar du utebelysning som inte bländar

Ljusfenomenet kommer från en tomatodling utanför Gislövs läge, en av Sveriges största.

– Det var ju inte meningen att folk skulle bli arga. Vi ville ju bara spara ström och odla mer, säger odlaren till SVT Nyheter Skåne.

De nya energisnåla led-armaturerna togs i drift i slutet av oktober. Blandning av röda och blåa lysdioder ger en ljusmix som får tomatplantorna att frodas samtidigt som odlingssäsongen förlängs.

Odlaren har satsat 2 miljoner kronor på belysningen, enligt Trelleborg allehanda. Investeringen gjordes efter att kommunen hade givit negativt besked om möjligheten att få mer el till det växande växthuset. Detta på grund av att elförsörjningen för industrier i Skåne närmar sig kapacitetstaket.

Problemet med att den rosalila himmeln uppstår främst vid mulet väder när molnen reflekterar ljuset. Efter klagomålen håller odlaren lamporna släckta mellan klockan 17 och 23, en lösning som kommunens miljöförvaltning inte tycker är tillräcklig.