Logga in

Här gör led-ljus korna piggare

Publicerad
13 maj 2020, 08:14
| Uppdaterad
15 apr 2021

Både folk och fä blir piggare när ladugården badar i blåvitt ledljus. Och om armaturer går sönder behövs ingen elektriker. Nästa steg blir likströmsdrift.

Inge och John van Gerwen.Ute råder gråtrist väder. Desto ljusare känns det inne i ladugården på den kravmärkta gården Dråsa.

– Ljuset är lite blått och väldigt härligt, säger Inge van Gerwen när vi kliver in till de drygt 110 korna.

Hon och maken John van Gerwen har drivit gården sedan 2006 då de flyttade till Östergötland från sitt forna hemland Nederländerna.

Mer om gårdar: Så undviker du rostangrepp vid skyddsutjämning i lagård

Så här på vintern har alla korna flyttat inomhus. De rör sig fritt i den luftiga ladugården där ljuset är jämnt och närmast skuggfritt.

Men för några år sedan var ljusmiljön inte lika behaglig. Då bestod belysningen av 75 gamla lysrörsarmaturer som gick sönder stup i kvarten. Att fixa dem, där de hängde några meter ovanför de lösa korna var bökigt. När runt hälften av armaturerna hade slocknat tröttnade paret van Gerwen och kontaktade en elektriker i trakten för att få hela belysningen utbytt.

Elektrikern hade i sin tur kontakt med Träffs Elektriska i Mjölby, som hade installerat en ny sorts specialbelysning på flera andra gårdar. Enligt den svenska tillverkaren Uni-light kan armaturerna få mjölkproduktionen att öka med upp till tio procent. Dels tack vare en kombination av dioder som ger ett ljus som är mer blått och mindre rött än vanliga ledlampor, dels genom att anpassa ljusmängden under dag- och nattbelysningen.

Läs också: 6 saker att tänka på innan du beställer installation av solceller

Att blått ljus påverkar både människor och djur är väl känt. Det dämpar bland annat halterna av trötthetshormonet melatonin och gör oss mer alerta. Uni-light utnyttjar att även andra hormoner påverkas vilket i sin tur påverkar både mjölkproduktion och tillväxt hos kor.

Korna på Dråsa Gård. Foto: Charlotta von Schultz

För att det ska funka måste ljusstrålarna träffa ögonen. Därför är det viktigt att ljuset sprids jämnt över hela ladugården så att kornas ögon inte hamnar i skugga oavsett om de ligger, står och äter eller går runt. 

Installationen på Dråsa gård gjordes hösten 2017 – ett smidigt jobb för elektrikern eftersom armaturerna och de förtillverkade kablarna har snabbkoppling.

Foto: Charlotta von Schultz

Snabbkopplingen.– Det är bara att sätta upp linor och jacka ihop, förklarar Kenneth Johansson på Träffs elektriska.

Utöver det skulle matning dras fram. Vid början av varje ljusrad installerades en kopplingsdosa, och samtliga 150 lampor betjänas av tre separata elmatningar från elskåpet.

Snabbkopplingen gör att lantbrukaren inte behöver ringa efter en elektriker om en armatur skulle gå sönder. Det går bra även för lekmän att byta armaturen själv.

Alla kalvar, mjölkkor och köttdjur har samma ljusbehov och deras ”dygnslängd” ställs in med hjälp av styrutrustningen som finns i ett förrum till ladugården. De flesta kor mjölkas två-tre gånger per dag, och skall ha 150- 200 lux i ögonhöjd av detta ljus under 16-18 timmar per dygn. Nattetid dämpas belysningen till 15 lux.Styrutrustningen dimrar även ner armaturerna ner när solens strålar letar sig in genom fönster och port.

Armaturerna på Dråsa gård drivs med 230 volt växelspänning. Men Uni-light har utvecklat en likströmsversion av armaturen som testas på två andra gårdar. En finess med likströmsdriften är att man slipper drivdon i armaturerna, och därmed faller en stor potentiell felkälla bort. I de fall gården redan har likström från solceller kan den kopplas in direkt utan omvandlingsförluster.

Annan grej som förenklar: Skruvfri dragavlastning blev Bästa Elnyhet 2019

På Dråsa gård har den nya belysningen varit i drift i drygt två år, och den har haft effekt på korna.

– Ja, de har blivit lite piggare och visar brunst tydligare än förr, säger Inge van Gerwen. 

Fast paret van Gerwen tycker att det är svårt att säga om ljuset har fått korna att mjölka mer. 

 – Mjölkproduktionen har ökat med runt fem procent på senare år, men vi gjorde många förbättringar samtidigt. Därför det är svårt att veta vilken effekt just ljuset har haft, säger John van Gerwen.

Ur arkivet: Ola letar solelsfel ute på gård

I samma veva som ledbelysningen installerades fick kossorna exempelvis madrasser att ligga på i stället för mattor och de fick en ny så kallad mjölkgrop, en nedsänkning i golvet där mjölkningsmaskinerna är monterade.

De flesta kor på Dråsa ­mjölkas, och de får 150–200 lux i ögonhöjd under 16–18 timmar per dygn. Foto: Charlotta von Schultz

Energianvändningen då? Jo, den nya ledbelysningen är betydligt mer energisnål än de gamla lysrören. Trots det har elanvändningen inte minskat. Men det är betydligt ljusare i dag med 150 led-armaturer på vardera 60 watt. Förr låg delar av ladugården i skugga när det fanns 75 lysrörsarmaturer varav hälften hade slocknat. 

Hur trivs ni själva i den nya belysningen?

– Vi går upp klockan fyra på morgnarna och då är det mörkt ute en stor del av året. Men när jag kommer in i det här ljuset känner jag mig inte lika trött som tidigare. Det är stor skillnad och vi är jättenöjda, säger Inge van Gerwen.