Logga in

”Börja i resultatet och backa till installationen”

Publicerad
30 maj 2022, 13:23

Led-lister som ger snygg belysning i badrum blir alltmer efterfrågat, inte minst i villor. Men hur gör man installationen utan att tulla på säkerheten för el och tätskikt?

Snygg belysning i badrum vill många ha, och led-lister har blivit trendigt. Elinstallatören hängde med elektrikern Ventsi Metalov till en nybyggd villa utanför Södertälje där han installerat led-slingor.

– Först vill jag säga att det finns inte bara ett sätt att göra rätt. Det gäller att tänka smart och professionellt i varje ny installation. Men jag har några arbetssätt för led-lister som har fungerat bra hittills, säger Ventsi Metalov, grundare av Optimal El Sthlm.

“Varje installation är unik och det gäller att planera och förbereda så att den inte blir fel eller svår att göra. Jag brukar börja i resultatet och backa till installationen.”

Ventsi Metalov, Optimal El Sthlm

Även i kulturmiljö:
”När man jobbar i en sådan här miljö kan man inte köra på som vanligt”

Mer om led-lister:
Maxade lösningar i lyxvilla på Ekerö

Han visar de två badrummen som förberetts för led-lister i taket och längs en vägg. I det stora badrummet finns också en nisch invid duschen där det hade varit möjligt att installera en led-list, om kunden önskat det.

– Vanligtvis gör vi ingen elinstallation i våtrumszon 1, alltså närmare till exempel duschplatsen än en meter, säger Ventsi Metalov.

Led-lister är populärt i nya badrum. Foto Optimal El

Nischen vid den här duschhörnan ligger närmare än så, men det hade ändå varit möjligt att installera en led-list där, menar han och visar med en skiss på betongväggen.

– Då blir det bara 12 eller 24 volt, och led-listen måste ha rätt ip-klass, till exempel ip64. Den skyddas också av aluminiumprofilen som vi använder samt glas ovanpå, säger Ventsi Metalov som arbetat 17 år som elektriker – först i Bulgarien, sedan två år i Storbritannien och därefter nio år i Sverige.

Han visar med skissen hur elinstallationen förbereds, innan den våtrumsansvarige stänger våtskiktet. Aluminiumprofilen förläggs så att mittenskenan hamnar i skarven mellan kakelplattorna. Profilen är tillräckligt lång för att led-listens elanslutning ska kunna göras längre bort från duschen, i våtrumszon 2. 

– När våtskiktet är klart kommer vi tillbaka och sätter in led-listen i profilen. Vi ansluter den till kabeln och drar ut den. Därefter sätter vi på glaset. Det blir tätt och går att duscha på, säger Ventsi Metalov.

Om led-listen behöver bytas senare öppnar man glaset, drar ut led-listen och skiftar till en ny, skjuter tillbaka den och stänger glaset igen, tillägger han. 

I Facebookgruppen Fluxio diskuteras hur led-listen under en hylla vid en dusch kan installeras på ett säkert sätt och utan att skada tätskiktet. Ventsi Metalov påpekar att just den installationen troligen inte är gjord i Sverige, och är mycket ovanlig här. Kanske är det bara en 3D-visualisering.

– Men om den görs behöver led-listen ha rätt ip-klass och dras ut till zon 2 via aluminiumprofilen. Anslutningen mellan kabeln och led-listen måste vara bra lödd och väl isolerad, säger han.

I Fluxio tipsas också om att läsa GVK:s branschregler för tätskikt i våtrum 2021, avsnitt 6.3 om genomföringar för el som bryter väggens tätskikt. Där står bland annat att ”I plats för bad eller dusch ska genomföring för el utföras med ett fixerat VP-rör (minst 16 mm), exempelvis genom en rörböj, eller enligt annan produkt som är utformad för tät anslutning till väggens tätskikt. Flexrör ska inte användas vid genomföringar.”

Ventsi Metalov menar att det kan vara svårt att använda VP-rör för belysning på en del ställen, särskilt vid renoveringar. Om väggen är tunn, kanske bara två centimeter, blir rörböjen för skarp och röret kan bli skadat. Då är det bättre att göra dragningen på ett annat sätt.

– Varje installation är unik och det gäller att planera och förbereda så att den inte blir fel eller svår att göra. Jag brukar börja i resultatet och backa till installationen, säger han.

Kabeln ansluts längst bort från duschhörnan. Foto Gösta Larsen

I villans lilla badrum finns exempel på det. En röd kabel hänger ut från ena änden av en fastskruvad aluminiumprofil i taket. Kabeln kommer att anslutas så långt bort som möjligt från duschhörnan. Det är också bra att tänka på att arbetsställningen vid anslutning av led-slingan blir rimlig.

Utanför huset, i bilen, har Ventsi Metalov en uppsjö av olika led-lister och aluminiumprofiler. Han rullar ut en led-slinga som har ip65 och där led-punkterna är inbakade i silikon. Den går att duscha på.

– Vi testade en gång att doppa ner den i en pool. Änden var isolerad med specialsilikon. Slingan fungerade bra och vattnet blev inte elektrifierat. Det är förstås även viktigt hur man isolerar, löder och fixerar kabeln, säger han.

Effektfullt på fler ställen:
Här är effektbelysningen allmänljus

Han visar några exempel på den senaste utvecklingen. Här finns led-slingor med effekter från 4,8 till 24 watt. En av de nyare varianterna har 512 punkter per centimeter. Då syns inte punkterna ens vid högsta ljusstyrkan. Färgtemperaturen kan också variera, mellan 2 200 och 6 000 kelvin, men vanligast i bostäder är 3 000.

Flera av slingorna går att dimra och glaset som sätts ovanpå kan ha många olika former, för att sprida ljuset på önskat sätt. 

– Led-lister är en stor industri i många länder. Det finns mycket att välja på, säger Ventsi Metalov som själv är återförsäljare via företaget Optilight.se.

Tips vid installation av led-lister

  • Använd aluminiumprofil av rätt storlek för att stabilisera och skydda led-slingan. Dra profilen ut från våtrumszon 1, gärna till zon 2. Aluminiumprofilen sätts ovanpå tätskiktet, med kanterna under kaklet. I skenan i mitten sätts led-slingan in och täcks av ett glas.
  • Om led-listen behöver bytas senare öppnar man glaset, drar ut led-listen och skiftar till en ny, skjuter tillbaka den och stänger glaset igen.
  • Välj rätt ip-klass för led-slingan, som ska vara avsedd att montera i den aktuella våtrumzonen. Enligt Elinstallationsreglerna, avsnitt 701, ska led-listerna ha kapslingklasserna IPX7 i zon 0, IPX4 i zon 1 och IPX4 i zon 2. I zon 0 ska matningen göras med Selv vars märkspänning inte överstiger 12 volt växelspänning eller 30 volt likspänning.
  • GVK:s branschregler för tätskikt i våtrum, avsnitt 6.3, säger att genomföring för el vid bad eller dusch ska utföras med fixerat VP-rör (minst 16 mm), eller annan produkt som är utformad för tät anslutning till väggens tätskikt. Om väggen är tunn finns dock risk att rörböjen blir för skarp och röret kan bli skadat. Då är det bättre att göra dragningen på ett annat sätt.
  • Planera och förbered installationen så att den inte blir fel eller svår att göra. Till exempel är det bra att släppa ut anslutningskabeln så långt bort som möjligt från duschhörnan, helst i zon 2. Det är också bra att tänka på att arbetsställningen vid anslutning av led-slingan blir rimlig.

Källor: Ventsi Metalov och Joakim Grafström