Logga in

Designpris till punktbelysning för hemmet

Publicerad
11 feb 2019, 10:42
| Uppdaterad
15 apr 2021

Watt & Vekes armatur Box Spot Floor Black som vann designpris på möbelmässan förra veckan kan vara början på en ny belysningstrend med funktionellt ljus i hemmiljö.

– Jag skulle inte säga att det är en trend. Inte än. Vi kanske skapar trenden.

Erika Cederberg, vd för Watt & Veke svarar på frågan om punktbelysning, med fler ljuskällor ungefär som i butiker, är något som kommer i hemmen.

Ny lampstandard 1 april: ”När folk förstår vad som gäller kommer efterfrågan bli stor”

– Den trenden är störst utomhus. Där har det kommit starkt. I Box Spot Floor Black har vi en ganska ny och unik produkt, jag antar att det var därför vi vann, säger Erika Cederberg.

Fler led-lampor hotar energibesparing

Mikael Castanius, vd på Hemljus och en av jurymedlemmarna i branschföreningens designpris bekräftar hennes bild. Han berättar att konsumenter ställer allt mer frågor om utebelysning och att det märktes till exempel inför jul. Men han tror att konsumenter nu kan tänka sig fler ljuskällor inomhus eftersom led gör att man ändå sparar energi.

Utebelysning goes bananas: ”I år har jag 32 043 lampor på tomten”

– Box Spot Floor Black är en liten, praktisk och snygg spot som är väldigt funktionell, säger Mikael Castanius.

Kai Piipo, chefsdesigner på ÅF Lighting säger i sin jurymotivering: “En lampa som ger möjligheter att ljussätta sitt hem på ett enkelt och flexibelt sätt. Vill ha den själv hemma, eller i alla fall 10 st.”

”Led gör konsumenter extremt förvirrade. Ljusets egenskaper skiljer sig från varumärke till varumärke och man vet inte vad man ska köpa. Man är rädd för att få ett för skarpt ljus.”

Erika Cederberg, vd Watt & Veke

Första svenska trestjärniga Michelinkrogen vann Ljuspriset 2018

Watt & Veke har tagit fram armaturen tillsammans med Hanna Wessman, designer och influencer inom inredning. Ljuset går att rikta, dimra och armaturen är gjord i lyxiga material som marmor och mässing. Företaget är verksamt inom dekorljus men Erika Cederberg berättar att projektet att utveckla den vinnande produkten har rört sig mot ett funktionellt ljus.

– Led gör konsumenter extremt förvirrade. Ljusets egenskaper skiljer sig från varumärke till varumärke och man vet inte vad man ska köpa. Man är rädd för att få ett för skarpt ljus, därför har vi jobbat med inbyggd dimmer och det är något vi kommer göra mer framöver.

Det räcker inte med en armatur som ser vacker ut om ljuskällan ställer till det så att ljuset blr för kallt, för varmt eller kanske inte klarar dimring. De tekniska aspekterna har Watt & Veke tagit hjälp med av en ljusdesignern Charlotte Asplund från ByAsplund. Med tekniken i ordning öppnar samtidigt led för nya hemtrender som att punktbelysa konstverk, växter, en bokhylla eller andra inredningsdetaljer. Och det spinner också vidare på den trend som elinstallatörer redan märker av med mer efterfrågan på ljusstyrning, scenarion och tidsfunktioner. Och då gäller det att ha armaturer som passar för hemmiljö.

 

– Den här spoten är väldigt lättplacerad, det har vi också fått beröm för. Du kan ställa den på ett nattduksbord, i en bokhylla eller på golvet. Eller på en piedestal, det är också en inredningstrend i sig, säger Erika Cederberg på Watt & Veke.