Nya elmässor i Jönköping och Umeå

Publicerad 13 okt 2015, 10:11

Elteknikbranschen i Sverige får en ny mötesplats per år när Easyfairs Elmässa expanderar till Jönköping och Umeå vartannat år.

– Det känns fantastiskt kul att vi nu kan exportera vår succémässa ut i landet, säger Jennie Heidenfors, projektchef för Easyfairs Elmässor.

Elmässan i Stockholm och Malmö har genomförts av Easyfairs sedan 2004. Nu expanderar tillställningen till Elmia i Jönköping i september 2016 och till Nolia i Umeå september 2017. Samtidigt fortsätter mässorna i Stockholm och Malmö som tidigare, närmast på tur är Elmässan i Kista nu på onsdag.

Norra Sveriges mötesplats för elteknikbranschen, El i Norrland, som skulle ha ägt rum i Sundsvall, ställdes in för 2015. Men nu blir det alltså en Easyfairs Elmässa fast i en begränsad form, benämnd “limited edition” som betyder att det kommer vara ett begränsat antal montrar.

Med en mässa vartnannat år i vardera Umeå och Jönköping ökar konkurrensen mellan mässorna, men det oroar inte Ola Lundqvist, affärsansvarig på Elfack på Svenska Mässan i Göteborg.

– Elfack är mässan som enar hela den svenska elbranschen.

Elfack i maj i år hade lika många besökare på fyra dagar som mässan hade på fem dagar när den arrangerades förra gången 2013.

Hur många elmässor behövs i Sverige, är du orolig för konkurrensen?

– Vi levererar det kompletta innehållet. I år hade vi konferensen Power Circle Summit och fick nästan hela Energikommissionen och Ibrahim Baylan till mässan. Vi samarbetade med olika organisationer i branschen. Ett exempel är att lyfta grossisterna som ordnade bussresor tillsammans med oss. Reaktionerna från vårens mässan är att bokningarna ökar stadigt inför Elfack 2017.

Men Ola Lundqvist är ändå mer skeptisk till en Elmässa i Jönköping än en i Umeå.

– Norrland ligger längre bort, det är ju ingen nyhet. Därför känns Norrland mer relevant än Jönköping för en ny mässa. Vi plockar upp väldigt mycket av Småland i och med att det är bra kommunikationer hit med motorväg hela vägen.

Easyfairs skriver i ett pressmeddelande att besökarna till mässorna i elbranschen inte reser lika långa sträckor som mässbesökare i andra branscher och att branschen efterfrågat en mötesplats som täcker in småland och södra Mellansverige samt en mässa som samlar elbranschen i norr.