Nytt system för att upptäcka drönare till Sverige

Publicerad 30 sep 2015, 18:05

En detektionsteknik baserad på hur drönare låter, det marknadsför nu Schneider-Electric i Sverige. Tekniken kommer från amerikanska DroneShield.

Under sommaren har svenskarna på allvar fått lära sig vad en drönare är när de kompetenta små mulitkoptrarna vid flertalet tillfällen stoppat flygtrafiken både från Bromma och Arlanda på grund av flygning utan tillstånd. Hittills används drönare professionellt mest av videoproduktionsbolag men som vi skrev tidigare så finns stor nytta att hämta på säkerhetsområdet. Men istället för att börja med “positiva tillämpningar” blir den första kommersiella tjänsten med drönare från Schneider Electric en fråga om motmedel.

– Drönare eller UAV/UAS är en teknik som växer explosionsartat både i Sverige och i resten av världen och som har många positiva användningsområden, säger Thomas Fernström, affärsutvecklare på Schneider Electric. Men tekniken kan också lätt missbrukas och då behövs lösningar som gör det möjligt att upptäcka drönare i ett så tidigt skede som möjligt och det är det som vårt samarbete med DroneShield handlar om.

Tekniken baseras på en ljudsensor. Drönare är i hög grad multikoptrar alltså helikoptrar med många rotorer. Och de låter som ilskna bin. Genom att jämföra ljudsignaturen som systemet uppfattar med en databas kan varningen också innehålla information om flygtid och lastkapacitet för den annalkande farkosten. Information som, rätt använd, kan vara viktig vid ett skyddsobjekt. Larmet skickas via sms, epost eller i ett befintligt incidenthanteringssystem.

Schneider Electric har tecknat avtal med amerikanska DroneShield om att sälja företagets system på den nordiska marknaden.