Logga in

Jobbar bara med partnering

Publicerad
15 jun 2017, 10:25
| Uppdaterad
9 apr 2021

SP-gruppen med basen i Karlstad är ett elinstallationsföretag som enbart arbetar med partneringentreprenader.

Det är i dagarna ett år sedan SP-gruppen startade men det handlar inte om några nykomlingar i branschen.

– Jag hade då varit ansvarig för Midroc Electros verksamhet i Värmland sedan 2003 och dessförinnan arbetade jag på ABB, berättar Leif Fransson. 

SP-gruppens vd Roger Syversson efterträdde Leif Fransson som Värmlandsansvarig på Midroc Electro.

Mer om företag: Roslagens ­Styrinstallation i Norrtälje vill inte ha ­några andra företag mellan sig och kunderna

–Vi drev den värmländska verksamheten på Midroc men sedan bestämde vi oss för att köra i egen regi, säger Leif Fransson.

–Vi drev den värmländska verksamheten på Midroc men sedan bestämde vi oss för att köra i egen regi

Leif Fransson

– Vi kör den så kallade Värmlandsmodellen för partnering. När vi går in i projekten tillsammans med beställare och byggare försöker vi vara väldigt tydliga med vad vi har för inpriser, vad vi kostar, och att vi tar fram budgetar tillsammans med dem.

Valla El & Antennservices marknad försvann – partneringsatsningen blev ett lyckokast

Partneringuppdragen innebär att det är en lång startsträcka med projektering innan produktionen inleds. Företaget har i dag 22 anställda 17 montörer och fem tjänstemän.

– Och ytterligare ett gäng är på väg in. Vi växer sakta och plockar in mer personal när projekten går in i produktionsfasen, säger Leif Fransson.

Akut brist på arbetskraft inom installationsbranschen

– Vi fokuserar nu på att vara bra på det vi gör, att vår affärsmodell fungerar och att vi jobbar på ett sätt som vi kan stå för. Men naturligtvis har vi på sikt ett intresse av att bli större också.

– Vi fokuserar nu på att vara bra på det vi gör, att vår affärsmodell fungerar och att vi jobbar på ett sätt som vi kan stå för. Men naturligtvis har vi på sikt ett intresse av att bli större också.

Värmland utgör basen för verksamheten.

– Vi försöker att hålla oss till cirka 1,5 timmes resväg från Karlstad. Även Göteborg är intressant med tanke på allt som sker men det är inget självändamål att vi ska etablera oss där. För närvarande är det projektspecifika uppdrag som vi har Göteborg, säger Leif Fransson.

Midroc Electro blir störst i Göteborg

SP-gruppen installerar el- och telesystem när Akademiska Hus bygger JSP2 – ett ”working lab” där innovationsprojekt ska pågå både under och efter byggtiden. Ordervärdet är cirka 27 miljoner kronor. I uppdraget ingår system för brand, passage, kraft, belysning och ställverk.

Förutom JSP2 är ett stort pågående pågående projekt för SP-gruppen ett nytt specialisttandvårdscentrum och sjukhuskansli vid Skaraborgs sjukhus i Skövde. Ordervärdet för el- och teleentreprenden är cirka 25 miljoner kronor. Liksom i JSP2 är Byggdialog byggentreprenör och LG Contracting har VS-entreprenaden, även de värmländska partneringspecialister.

Den nya byggnaden uppförs i tre plan med en yta på cirka 8 000 m². Där kommer Folktandvårdens specialisttandvård och sjukhusets käkkirurgiska verksamhet att samlokaliseras. Västfastigheter är byggherre. Produktionsfasen inleds efter semestern i år och projektet beräknas vara klart första kvartalet 2019.

SP-gruppen hade även elentreprenaden i Sveriges största bergvärmeanläggning för flerfamiljshus som invigdes i Göteborg förra veckan, då som underentreprenör till LG Contracting.