Logga in

Svenska forskare byggde in värmepump i diskmaskin

Publicerad
17 maj 2017, 07:36

Värmepump i diskmaskinen är både ekonomisk och miljövänligt. Det visar en avhandling från Karlstad universitet. Enligt avhandlingen kan en inbyggd värmepump i diskmaskinen halvera elanvändningen.

– Forskningen visar att man kan använda samma teknik som i torktumlare och bergvärme för att minska elanvändningen i en diskmaskin. Vi har byggt om en vanlig hushållsdiskmaskin med värmepumpskomponenter. Testerna visar på en halvering av elanvändning för en värmepumpsdiskmaskin jämfört med en konventionell diskmaskin, säger Peder Bengtsson, doktor i miljö- och energisystem, i ett pressmeddelande.

Diskmaskinen med värmepump tar värme från en vattentank på cirka tre liter. Vid uppvärmningen av diskgodset och diskvattnet kyls samtidigt vattnet i tanken så att is bildas. Det mesta av värmen hämtas vid fasövergången från vatten till is i vattentanken.

När sköljningen i diskmaskinen är klar är diskmaskinen och diskgodset varmt och vattentanken fylld med is. Därefter torkas diskgodset. I en värmepumpmaskin används ytan på den isfyllda vattentanken för att torka diskgodset. En fläkt transporterar varm fuktig luft från diskmaskinen mot den kalla ytan där vatten från den fuktiga luften kondenserar.

När torkningen är slut har all is i vattentanken smält och både diskmaskin, diskgods och vattentank har en temperatur på cirka 20 °C.

Forskningen har genomförts inom Vipp forskarskola vid Karlstads universitet och finansierats av företaget Asko Appliances samt KK stiftelsen.