Logga in

Längre arbetstid för småföretagare i norr

Publicerad
14 aug 2015, 11:49

Åtta av tio av landets småföretagare arbetar mer än heltid, 40 timmar per vecka. Längst arbetar småföretagare i Norrbotten där 39 procent arbetar mer än 60 timmar i veckan.

Av landets småföretagare är det 79 procent, åtta av tio, som jobbar mer än 40 timmar i veckan, det visar en undersökning från Företagarförbundet Fria Företagare och ekonomiföretaget Visma.

– Det beror på att de sköter så många olika funktioner i sitt företag. Den som har flera anställda kan delegera, men som småföretagare är det vanligt att man är vd, säljare, marknadsansvarig, ekonomiansvarig och så vidare i en och samma person, det säger Mats Assarsson, ordförande för Företagarförbundet Fria Företagare.

Vanligast är att man jobbar 46 till 50 timmar i veckan som företagare.

I hela landet är det 15 procent som jobbar mer än 60 timmar. I Norrbotten jobbar fyra av tio mer än 60 timmar per vecka.

Knappt varannan småföretagare tar ut 2 veckors semester under sommaren – eller mindre.

– Det råder ingen tvekan om att landets småföretagare jobbar mer än många anställda. Därför är det viktigt att de också kan ta ledigt ibland. En långsiktigt lönsam verksamhet kräver ofta att både ledning och personal har balans i livet, säger Björn Lang, tillförordnad vd för Visma Spcs.