Logga in

Bussen som laddar på 10 sekunder

Publicerad
24 aug 2015, 15:19

Världens mest snabbladdade buss finns i Ningbo, Kina. Och den laddar medan passagerarna stiger av och på. Hela 1200 elbussar ska pumpas ut i stadens kollektivtrafik de närmaste tre åren.

Elinstallatören har tidigare skrivit om elbussar med potential att förändra stadslandskapet – med avgasfri trafik kan hållplatser flytta inomhus. Vi pratade också med den testförare som varit med och utvecklat de elbussar och laddhybrider som nu trafikerar varsin linje i Stockholm och Göteborg.

Nu tar kinesiska mångmiljonstaden Ningbo ytterligare ett kliv genom att införa elbussar som laddar sina batterier upp till 80 procent på bara 10 sekunder. På en snabbladdning kommer bussen visserligen bara 5 kilometer men det kommer räcka eftersom den kan ladda direkt vid vid hållplatsen medan passagerare kliver av och på.

Bakom bussarna i Ningbo ligger Zhuzhou Electric Locomotive, en del av jätteföretaget CRRC som tillverkar höghastighetståg. Bussfabriken, som ligger i Ningbo, ska de närmaste tre åren spotta ur sig 1200 elbussar av samma typ och alla ska sättas in i stadens kollektivtrafik.

Enligt uppgift från nyhetsbyrån Xinhua är bussarna utöver sin förmåga till snabbladdning dessutom 30-50 procent mer energieffektiva än andra elektriska fordon. Livslängden på bussens elektriska delar uppges vara 10 år.