Logga in

Tysta elbilar får nytt ljud

Publicerad
17 feb 2016, 10:17

Glöm dagens tysta elbilar – snart måste alla nya elfordon ge ifrån sig ljud. Men hur ska de låta? Ett svenskt ljudprojekt testar olika koncept.

Alla nya elfordon som säljs inom EU efter juni 2019 måste ge ifrån sig konstgjorda ljud när de körs långsammare än 20 km/h.

– De nya kraven beror på att elfordon är väldigt tysta när de kör i låga hastigheter. Det kan bli en olycksrisk för synskadade och andra personer som inte uppfattar att ett fordon närmar sig, säger Johan Fagerlönn på Interactive Institute Swedish ICT i Piteå.

Han är forskningsledare på ett ljudprojekt som startade förra våren. Bland deltagarna finns de fyra fordonstillverkarna Volvo Cars, Volvo Bussar, Scania och Nevs.

Gruppen tar nu fram ett antal olika ljudkoncept, som ska testas på försökspersoner i Scanias avancerade lyssningsstudio i Södertälje framåt sommaren. Därefter ska en prototyp av ett ljudsystem monteras på en provbil, som en grupp testpersoner ska få möta i olika trafiksituationer. Målet är att undersöka hur ljuden kan påverka människors inställning till elfordon.

EU-reglerna slår fast hur starkt ljudet ska vara och vilka frekvensområden som ska användas. Frekvensen ska dessutom öka när fordonet accelererar, och sjunka när det bromsar in. I övrigt får fordonstillverkarna själva välja ljudbild och kanske designa unika ljudprofiler till sina olika modeller.

Johan Fagerlönn ser fler utmaningar med valet av ljud.  Det måste vara hörbart så att det inte drunknar i bakgrundsbrus. Samtidigt ska det helst inte tränga in i byggnader eller upplevas störande i gatumiljön. Om köande elbilar i rusningstrafiken börjar ge ifrån sig ett oharmoniskt sammelsurium av ljud så kan allmänheten får en negativ syn på elfordon.

Vad tycker du själv är ett bra elbilsljud?

– Det är svårt att säga idag. Men om tio år tror jag att det kommer att finnas ljud som vi associerar till elbilar, säger han.

Det finns elbilar på marknaden som redan idag har ett artificiellt ljud.  Så här kan exempelvis en Renault Zoe låta.