Logga in

Fortum ska ladda på 20 minuter

Publicerad
3 mar 2014, 10:40

Fortum ska bygga snabbladdningsstationer för elbilar i nordiska städer, vid vilka man kan ladda en elbil på 20 minuter. I ett pressmeddelande skriver energibolaget att elbilar är en viktig pusselbit i skapandet av en fossilfri transportsektor.

Satsningen sker i samarbete med McDonalds, Preem och Nissan och stöds av Energimyndigheten 50 snabbladdningsstationer ska byggas i Sverige, Finland och Norge.

– Tanken är att hitta ett antal strategiska platser så att vi med snabbladdarna möjliggör ett enkelt resande i städer, men även skapar korridorer för längre resor, exempelvis mellan Stockholm och Malmö, säger Markus Hökfelt, nordiskt ansvarig för Fortums koncept Charge & Drive.

Med snabbladdningstekniken ska laddningen ta runt 20 minuter, medan normal laddning kan ta upp till åtta timmar.

– Om elbilar ska kunna användas i större skala så är det oerhört viktigt att elbilsägarna snabbt och enkelt kan ladda batterierna under resans gång för att snabbt åka vidare. Snabbladdningsstationerna är ett led i skapandet av framtidens elbilsamhälle. Studier visar att tillgång till snabbladdning är viktig för att öka elbilsanvändandet, att man kör mer och längre sträckor, säger Markus Hökfelt.

Många experter förutspår att elteknikbranschen breddas i takt med elbilsutvecklingen. Vattenfalls chef för e-mobility, Johan Tollin, har tidigare berättat för Elinstallatören att elinstallatörer med den rätta kunskapen kommer bli efterfrågade när infrastrukturen ska på plats.

– De kommer få mer att göra, sa han.