”Subventioner är fel väl att gå”

Publicerad 15 apr 2015, 13:32

Vårbudgeten som regeringen presenterade idag innehåller förslag om subventioner till små lägenheter. EIO:s vd Jan Siezing är kritisk mot att ersätta rot-avdraget med bidrag till byggande.

– Vill man ha mer bostadsbyggande behöver man fortsätta med processförenklingar och effektivare markanvisning i kommunerna.

Det säger Elektriska installatörsorganisationen, EIO:s vd Jan Siezing om vårbudgeten som regeringen lade fram idag.

Den bostadspolitikska bomb regeringen släppte i mars var att rot-avdraget ska sänkasfrån 50 till 30 procent. Det har fått många EIO-medlemmar att befara att konkurrensen från en svart marknad kommer skapa problem för seriösa företag. Pengarna ska istället användas för att subventionera bostadsbyggande och regeringens mål fram till 2020 är 250 000 nya lägenheter. Det är lägenheter upp till 35 kvadratmeter som får störst stöd och planen är att stödet ska utbetals utifrån tillgång med upp till 3,2 miljarder kronor per år.

I praktiken handlar det om 5300 kronor per kvadratmeter i uppvärmd bruksarea ovan mark i Stockholmsregionen, 4200 kronor i Göteborg och Malmö och 3000 kronor i övriga landet. Stödet är villkorat för lägenheter upp till 35 kvadratmeter som har överkomlig hyra över en 15-årsperiod och som har låg energianvändning. Riktvärdet för hyran är 1450 kronor per kvadratmeter i Stockholmsregionen, 1350 kronor i Göteborg- och Malmöregionen och 1300 kronor i övriga landet.

Men risken finns att en bostadspolitik som grundar sig på bidrag leder fel anser Jan Siezing.

– Vi tycker allmänt att subventioner är fel väg att gå eftersom det leder till byggande som maximerar bidrag. Särskilt fel blir det genom att ta från ROT avdraget som givit en massa nya vita jobb.