Logga in

Byggprojekt mitt i Stockholm kan ge 50 000 nya jobb

Publicerad
16 aug 2017, 22:26
| Uppdaterad
9 apr 2021

Projektet påbörjas omgående och pågår till och med 2022. Det totala ordervärdet ligger på 300 miljoner kronor.

Det handlar om en upprustning av Stockholms Centralstation och en eventuell överdäckning av spåren. Teknikkonsultföretaget Sweco ska planera och utforma arbetet.

Ännu ett storprojekt för Bravida

”Överdäckningen av Centralstationen är en möjlighet att läka ett sår mitt i Stockholm City.”

Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm 

Centralstationsområdet är huvudstadens sista stora centrala utvecklingsområde och har en potentiell byggyta på cirka 140 000 m2. Utvecklingen av området uppskattas kunna generera 50 000 nya jobb i Stockholmsregionen och stå för 25 procent av nya arbetstillfällen i Stockholms centrala affärsdistrikt, enligt sajten Järnvägsnyheter.se.

Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm

– Överdäckningen av Centralstationen är en möjlighet att läka ett sår mitt i Stockholm City. Med det här projektet har vi möjligheten att binda ihop staden, skapa nya flöden och offentliga platser. Det kommer gynna både stockholmare och besökare, säger Roger Mogert (S), stadsbyggnads- och kulturborgarråd i Stockholm, till Järnvägsnyheter.se.

 

Stororder för Assemblin

Den modernisering av Stockholms centralstation som ska genomföras innefattar växlar och nya uppställnings- och vändmöjligheter för tågen till renoverade samt tillgänglighetsanpassade plattformar. Swecos konsulter kommer att arbeta inom alla teknikområden i projektet.

Åsa Bergman, affärsområdeschef på Sweco

– Helhetsåtagandet innebär att vi bidrar med vår expertis, erfarenhet och engagemang inom en mängd discipliner, från järnväg, miljö och arkitektur till konstruktion, installation och projektledning, säger Åsa Bergman, affärsområdeschef på Sweco Sverige i ett pressmeddelande.

I uppdraget ingår att upprätta systemhandlingar, genomföra utredningar inklusive gestaltningsprogram och ta fram förfrågningsunderlag för utförandeentreprenad. Syftet är att rusta Stockholm Central för framtiden.

Uppdragsgivare är Trafikverket och uppdraget omfattar hela anläggningen, från spår till plattformar. Projektet sker i etapper för att ”upprätthålla en väl fungerande station under perioden”.

Elinstallationerna i alla fall friska på Nya Karolinska

Stockholm Central är med cirka 1 000 ankommande och avgående tåg per dygn den mest trafikerade i Sverige.

– Läget och den nya stadsdelen vid Centralstationen är mycket attraktivt för många företag, både nationella och internationella, som efterfrågar moderna kontorslokaler i centrala områden för att vara tillgängliga för kunder och kunna locka rätt kompetens, säger Ann Wiberg, affärsområdeschef på Jernhusen.

– Genom att förbättra och utveckla Sveriges största kommunikationsnod kan fler människor ges möjlighet att tågpendla smidigt till och från jobbet. Det bidrar till tillväxt i hela regionen då förkortade avstånd till jobbet gör det mer attraktivt att bo i hela den utökade regionen, säger Ann Wiberg.